perjantai 1. helmikuuta 2013

Ei aikaa voi hallita


Ylen Aamussa pohdittiin tänään, voiko aikaa hallita. Otsikkona oli "Pienillä askeleilla tavoitteita kohti" ja haastateltavana Aalto-yliopiston tutkija Carol Kiriakos.

Suomenlinnan majakka eli kirkko

Kiriakoksen mukaan aikaa ei voi hallita, mutta sen käyttöä voi. Meitä ei voi jakaa niihin, joilla on itsekuria ja niihin, joilla ei ole. Tätä ei kuulemma kannata ajatella, vaan tekemisiä. Simppeli ohje kuuluu, että jos sinulla on joku iso projekti, älä ajattele sitä kokonaisuutena, vaan sovella C15-ohjetta. Sen mukaan kannattaa päättää tehdä kyseisen projektin eteen työtä 15 minuuttia päivässä. Näin työ nytkähtää joka päivä eteenpäin ja käytännössä siihen tulee käyttäneeksi enemmän kuin vain 15 minuuttia.

Mieleen tulee Tahkokallion "Syö peruna kerrallaan"-ohje.

On tuossa itua ainakin, jos puhutaan isoista kokonaisuuksista, joiden valmistumisen ajankohdalla ei ole niin väliä. Sopii siis siviilipuolen juttuihin, kun työssä on kuitenkin toimittava aikataulujen ja eräpäivien mukaan.

Aloin vajaa kolme vuotta sitten pitää blogia "Taidehistoriaa ja muutakin havinaa" oppiakseni taidehistoriaa ajanjaksolta klassismista modernismiin. Osallistuin vuosia sitten silloisen TaiKin eli Taideteollisen korkeakoulun avoimen yliopiston kurssille, joka käsitteli taidehistoriaa muinaisuudesta jonnekin 1600-luvulle. Jatko-osan luennot pidetään päiväsaikaan ja siksi minun vaihtoehtoni on kirjatentti. Se tie kuitenkin tuntuu vaivalloiselta, koska luettavaa on paljon ja haluan oppia asiat kunnolla.

Taidehistoriablogin kirjoittaminen edistyi mukavasti, mutta tyssäsi viime vuoden kevättalvella. Taidan ottaa C15-ohjeen käyttöön.

Kiriakos opettaa väitöskirjantekijöitä. Heille kyseinen projekti näyttäytynee hirviönä, joka ajoittain saa työn tyssäämään. C15:n avulla hommaa saa sellaisillakin keleillä kitkutettua eteenpäin.