maanantai 6. joulukuuta 2010

Uutta unesta

Areenalla oli tähän päivään saakka mielenkiintoinen dokumentti nukkumisesta. "Unen lyhyt oppimäärä" esitti ainakin osin uusia ideoita parempaan uneen.

Lämmin kylpy noin tuntia ennen nukkumaanmenoa auttaa. Tämä johtuu siitä, että kylpy nostaa ruumiinlämpöä. Sen jälkeen tapahtuva lämpötilan lasku aiheuttaa unettavan tunteen.

Myös unen rajoittaminen auttaa. Joku tosi huono nukkuja sai avun, kun sängyssäolo rajattiin tarkasti kuuteen tuntiin ja herätys oli aina samaan aikaan. Muulloin ei saanut mennä sänkyyn. Aika pian hän alkoi nukkua kuuden tunnin pätkän yhteen menoon ja virkistyi.

Kahvin todettiin tutusti viivyttävän unen saantia. Alkoholi edistää nukahtamista, mutta tuottaa huonolaatuisen unen.

Lounaalla on edullista syödä proteiinipitoinen ateria, koska se pitää vireyttä yllä. Illalla taas hiilihydraatit tuottavat sopivasti uneliaisuutta.

Jetlagin hoitamiseen on uuden teorian mukainen konsti. Kun pidättäytyy syömästä matkan ajan - jopa ennenkin - ja aloittaa lennon jälkeen ruokailun normaaliin tahtiin eli jos saapuu perille aamulla, kannattaa aloittaa aamiaisella.

Kiva kun lähdit mukaan Juha. Tervetuloa ja onnea yrittäjän arkeen!

4 kommenttia:

  1. Niin, elämässähän nukutaan, jotta jaksettaisiin syödä.
    Itse olen nukkujana melko hyvä. Vielä joitakin vuosia sitten pystyin saamaan itseni uneen alle viidessä minuutissa, vaikkei väsyttänytkään. Nykyää se ei onnistu, ja kiittää siitä saa varmasti yrittäjyyttä:) Vanhuus eikä yrittäjyys tule yksin.

    Harmillisesti en ko. ohjelmaa kerennyt katsomaan, vaikka aihe kovasti olisi kiinnostunut. Kommenttini voi siksi ontua.
    Vaan olen itse sellainen seka-ajattelija, niin kommentin jätän, vaikka vain kokeillakseni puista miekkaani.

    Ihminen kykenee olemaan relax, mikäli mitään konkreettista tai kuviteltua uhkaa ei siellä luolan suulla ole.
    Kun tuo aito tai kuviteltu uhka sieppaa vallan siellä jossakin luolan perällä, on hermosto ja alitajunta jännittyneenä puolustautumaan tai pakenemaan.
    Pienillä lapsilla unet ja painajaiset toimivat nimenomaan puolustautumisena ja harjoitteluna erilaisiin tilanteisiin ja uhkiin. Ne eivät siksi ole huonoja, mutta turha painajaisten ruokkiminen(elokuvat??) voi lisätä huomattavasti ahdistuneisuutta, ja kuvitelmia että luola romahtaa. Netti on nuorelle, kuin myös aikuiselle erinomainen väline maalata sinne luolan seinään halkeamia, niin että sen fiksukin lopulta uskoo pian romahtavan.
    Eli unen saannissa tärkeintä on kyetä käsittelemään todelliset uhat, ja maalata kuvitellut uhat peittoon, vaikka vain unelmoimalla jostakin ja rentouttamalla elimistö puolustautumisen ja pakenemisen tarpeesta vaikka tuolla lämpimällä kylvyllä.

    Vaan itselleni tuli asiasta eräs miete mieleen: Onko säännölliset unet oikeasti hyvä asia?
    En itse usko että säännölliset ruoka-ajat on välttämättä hyviä. Säännölliset ruoka-ajat on mielestäni nykyajan kotkotuksia, ajalta jolloin pelloilla vietettiin enemmän aikaa kuin metsällä. Epäsäännölliset ruoka-ajat taas ovat olleet kauemmin käytössä, koska on jouduttu sitä pyytä vaanimaan siellä kuusenoksan alla. Ja ties kuinka kauan.
    Samoin eipä laskettu kaloreita kun sarvikuono saatiin kellistettyä, vaan vedettiin maha täyteen, kun ei tiedetty milloin seuraava on ketarat oikosenaan. Toisaalta ei vedetty aivan ähkyyn, jotta jaksettiin juosta karkuunkin.
    Samoin on unessa. Nykyinen elämänrytmi tahdittaa säännöllisiin uniaikoihin, ja eittämättä täällä Pohjolan hämärissä, kuten kaikkialla muuallakin, auringon tekemiset on rytmittäneet elämää. Vaan se, onko joka yö 7-8h oikea määrä?
    Itselläni sellainen ei toimisi. Monesti pärjää ihan hienosti 3-4h unilla. Pääsääntöisesti tarvitaan 6-8h ja joskus tulee kirittyä aina kymmeneen tuntiin, jolloin kyllä tietää että kahvit on jäänyt ajallaan ottamatta.
    Elämä ja elo ei ole matemaattista kaavaa, mutta toki jonkin matemaattisesti loogisen asian rytmittämä elämä tuo turvaa sinne luolan perälle, ja jos tuon turvan saa jollakin muulla tapaa, niin yleisistä suosituksista voi lipsua hyväksi havaitsemallaan tavalla.

    Ps. Lapseni nukkuvat ja syövät säännöllisesti ja koen että se on tärkeää. Lapsuuden tärkein tehtävä on luoda vakaa ja turvallinen elämänluola, ja tuo vakaus ja turvallisuus saavutetaan rutiineilla.
    Tuolta luolan suulta uskaltaa sitten aikuisena katsoa asioita vapaamielisemmin ja rohkeammin.

    VastaaPoista
  2. Monet lääkärit + ravitsemusterapeutit suosittelevat, että juuri ennen päivätorkkuja kannattaa juoda kupillinen kahvia, niin herää virkeänä!

    VastaaPoista
  3. Kte, kiitos vinkistä, noin se varmaan menee. Pitääpä muistaa.

    VastaaPoista
  4. "Onko säännölliset unet oikeasti hyvä asia?"

    Riippuu ihmisestä, varmastikin. Itse toivoisin että pystyisin nukkumaan edes ne epäsäännölliset yöunet, mutta valitettavasti sekään ei taida olla mahdollista. Olen kärsinyt unettomuudesta jo pitkään. Uni ei vain tule, en saa nukuttua, vaikka olen väsynyt. Tätä ongelmaa pähkäilen tämän kevään, toivottavasti onnistun sen ratkaisemisessa... Sen jälkeen alan sitten miettiä että mites on sen säännöllisyyden laita.

    VastaaPoista