tiistai 19. kesäkuuta 2012

Suunniteltu vanhentaminen ottaa päähän

Vpl. Pyhäjärvi
Meillä on laserprintteri, jolla taitaa olla ikää jo kymmenkunta vuotta. Aivan toimiva vekotin.

Yritin kytkeä kirjoittimen aika tuoreeseen läppäriin ja arvatkaa mihin törmäsin? En löytänyt netistä ajuria, jolla saisin Vistalla varustetun läppärin yhteistyöhön tuon vanhan työjuhdan kanssa. Vaikutti siltä, että tarvittavaa ajuria ei tarkoituksellisesti ole tehty.

Suunniteltua vanhentamista siis.

Kirjoitin toimii vanhan pc:n kanssa, mutta se ei jaksa kunnolla vääntää nykyisiä bittimääriä. Sitäpaitsi on työlästä siirtää tiedostoja vanhaan koneeseen tulostettavaksi tai jaksaa odottaa, että se jaksaisi kytkeytyä nettiin.

Mikä neuvoksi? Uusi printteri?

Asiasta toiseen. Kävimme sukumatkalla Viipurinläänin Pyhäjärvellä, joka on isäni synnyinpitäjä. Voi tuota rauhan tyyssijaa! Elämä on pysähtynyt. Luonto rehottaa. Asukkaita on vähän.

Vierailimme isoisäni synnyinkodissa, joka toimii nykyhaltijoiden kesäpaikkana. Vierailin paikassa edellisen kerran vuonna 1994, jolloin talo näytti samalta kuin se on ollut silloin, kun alueet luovutettiin. Mitä nyt kai maalia vedetty seiniin ja talo seinällä kahteen osaan. Nyt se oli samassa tilassa. Toiseen asuntoon oli taidettu muurauttaa uuni.

Toisessa asunnossa oli yhä tulisija, jolla isäni isoäiti on laittanut ruokaa.

Venäläiset keskittyvät olennaiseen. Heillä on kasvimaat, jotka näyttivät hoidetuilta.

Eipä tuota ole syytä verrata tavanomaiseen suomalaiseen arkeen vaan perinteiseen mökkeilyyn, mutta sillä erotuksella, että suomalaiset haluavat aika ajoin remontoida mökkiänsä.

Kukahan tässä oikein on viisas?

PS: Olen kuvannut yllä olevan kartan Munkkiniemen kirjastossa, jossa on muitakin vanhoja luovutetun alueen karttoja, joita saa kopioida ja käyttää vapaasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti