lauantai 24. syyskuuta 2011

Taas tarvitiin vanhalle asialle uusi nimi - kotoilu

Montjean, Ranska
9 Mitä on ollut, sitä on tulevinakin aikoina,
mitä on tapahtunut, sitä tapahtuu edelleen:
ei ole mitään uutta auringon alla.
10 Vaikka jostakin sanottaisiin: katso, tämä on
uutta,
on sitäkin ollut jo muinoin,
kauan ennen meitä.Näin merkitsi Saarnaaja kauan sitten kirjansa ensimmäiseen lukuun

Tämä tulee mieleen, kun media kirjoittaa perustavallisesta kotielämästä ja kutsuu sitä kotoiluksi. Termi on niin uusi, että suomenkielinen Wikipedia ei sitä vielä määrittele.

Englanninkielinen vastine "homing" näyttää myös vielä hakevan sijaansa tässä merkityksessä, koska googlaamalla löytyy viitteitä lohien ja lintujen vaeltelusta elektroniikkaan. Sitten on "cocooning", jossa kotona oleilu sävyttyy nykytekniikan mahdollistamalla etätyöllä, netistä shoppailulla yms. Tämä bloggailukin lienee sitä. 

Kaksplus pitää kotoilua leipomisena, kokkaamisena, säilömisenä, sisustuksena, kierrätyksenä, löysäilynä, siivoiluna, marjastuksena, sienestyksenä, kalastuksena ja yleensäkin yhdessä puuhailuna.   

Markkinointi ja mainonta kertoo, että USA:ssa opiskelijat valitsevat aiempaa useammin oppilaitoksen, joka ei ole kaukana kotiseudusta. Kutsuvat sitä paikalliseksi kotoiluksi, joka ilmaus on minusta hieman tautologinen.  

Ehkä tässäkin kyseessä on kyllästyminen hyperkiireiseen ja kilpailulliseen elämään. Hyvää elämää siis tavoitellaan ja hyä niin. Toivotetaan ilmiölle navakkaa leviämistä.  

Eipä silti. Kohtuullisuudenkin idea juontuu kaukaa antiikista ja Raamatussakin siitä puhutaan. Slow life on siis sekin vanhaa hyvää tavaraa uudessa paketissa. 

Kotoilublogeja: Kotoliving, Kotoilua, Pientä kotoiluaKotoilua ja kokkausta, HomingHeaven.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti