Olen törmännyt jossakin termiin "slow art". Siihen pitää tutustua.
Jos ajatellaan taideteoksen tekemistä, mielestäni tuottamisprosessi ihanteellisimmillaan vie sen ajan kuin vie - olkoon se pitkä tai lyhyt (?). Teos voi välillä odottaa jotakin oivallusta, joka auttaa eteenpäin. Tällaisia ideoita ei voi pakottaa syntymään. Ne tulevat kun tulevat. Sellainen voi kuitenkin tulla myös silloin, kun vain tarttuu työhön ja alkaa puuhailla sen parissa.
Yhteiskuntamme rakentuu mielestäni selvästi ns. Demingin ympyrän ("Plan-Do-Check-Act")varaan. Ensin asetetaan tavoitteet ja suunnitellaan uusi prosessi, sitten toteutetaan se ja tämän jälkeen tutkitaan miten kävi tavoitteisiin nähden. Kun mahdolliset erot on määritetty, etsitään niiden syyt ja korjataan prosessia. Hyvä työväline tuo ympyrä on - ei siinä mitään.
Nyt voimme miettiä, auttaisiko Demingin ympyrä työskentelyä taiteen parissa. Suunnitelmalliseen työhön kuuluu aikataulu, sillä muutoin ei voida toimia kaupallisella kentällä. Moni taiteilija lienee kiirehtinyt näyttelyavajaisten lähestyessä. Teoksia varmaankin syntyy näin, mutta ehkä niistä olisi tullut parempia (kaupallisesti ja/vai muutoin?) vähemmällä kiireellä.
Perustellusti voidaan tietenkin kysyä, olisiko aiottu kokonaisuus valmistunut koskaan ilman aikataulua. Samoin voidaan pohtia, olisivatko teokset asettuneet mihinkään yhtenäiseen teemaan (pitäisikö ylipäätään asettua?), jos taiteilija olisi edennyt vain intuition varassa.
Uskon, että alitajunnalla on suuri merkitys taiteen tekemisessä. Kun herkkyys on työväline, aikataulutus on vaikeaa. Olen monesti yrittänyt mielessäni istuttaa kuvataiteen tekemistä markkintalouden formaattiin. Välillä olen ollut taipuvainen uskomaan sen olevan yksi ammatti muiden joukossa, mutta tällä hetkellä ei siltä oikein tunnu. Elämäntapa ehkä tai jotakin muuta ...
Toki markkinatalouden lainalaisuudet toimivat galleriatyöskentelyssä jne. Yksi kaupallisen toiminnan perusprinsiippi on hyödykkeiden tuottaminen asiakkaiden tarpeisiin. Varmasti taulun ostajalla on jokin tarve hankinnalleen, mutta on vaikea ajatella, että aitoa taidetta syntyisi markkintutkimukseen perustuen. Täytyypä jatkaa pohdintaa.
Palatakseni hitaaseen taiteeseen, ainakin yksi teos on hidas. John Cage on säveltänyt teoksen "As slow as possible", jonka esittäminen kestää 639 vuotta. Esitys on alkanut Halberstadtissa. Vielä ehdit mukaan.
Tekoäly tiedostamattoman simulaationa
4 päivää sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti