sunnuntai 15. tammikuuta 2012

"Rahat riittämään" - Heikin talouskoulu: Johdanto

Mihin ne rahat katoavat? Mihin ihmeeseen panin sen laskun? Onko minulla varaa tähän? Inhoan kuitteja! Miten selviän syksyn isosta lääkärimaksusta? Olenkohan muistanut maksaa kaikki? Taasko pikalaina avuksi?

Elämältä kuulostaa vai mitä? Niin tuttua arkea myös minulle.

Tulojen ja menojen tasapainottaminen on minulle tuttua taistelua, jota on kestänyt vuosikymmeniä. Seitsenhenkisessä taloudessa pääsääntöisesti yhden hengen tulojen varassa rimpuilemisessa on ollut tietämistä. Lapset ovat lentäneet kotoa joten nyt on jo helpompaa setviä taloutta.

Olen kehittänyt vuosien saatossa järjestelmää, joka helpottaa taloudenpitoa. Siinä on elämän ironiaa, että se toimii varsin hyvin nyt, kun pahin lienee ohi. Hyvä näinkin. Järjestelmä suo minulle mielenrauhaa, kun tiedän suunnilleen missä mennään ja paperisotaa on aika vähän.

Menettelytapani tuo leppoisuutta elämään ja olen ajatellut nyt kuvata sitä vähitellen tässä blogissani. Voit vapaasti käyttää sitä hyväksesi. Mukavaa, jos se auttaa sinuakin.

Toimin taannoin viitisen vuotta talouspäällikkönä, mikä on kovasti auttanut minua tässä asiassa. En ole kuitenkaan kehittänyt laskentatoimen teorioiden näkökulmasta oikeaoppista järjestelmää vaan olen saanut aikaan työkalun, joka ei perustu lillukanvarsien lajitteluun, mutta silti pitää talouden järjestyksessä.

Toivon tämän "Rahat riittämään" -retken toimivan crowdsourcing -hengessä siten, että jos ja kun keksitte parannusideoita järjestelmään, laitatte kommentteina niitä meille kaikille yhteiseksi iloksi ja hyödyksi.

Kysymys on ajattelutavasta, millä raha-asiat voidaan pitää järjestyksessä mitä tahansa yksinkertaista taulukkolaskentajärjestelmää apuna käyttäen.


3 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla jään odottamaan jatkoa tämän raha-asian suhteen, vau!

  VastaaPoista
 2. Minä olen excelöinyt talousjuttuni jo yli kymmenen vuoden ajan. Tammikuussa budjetti edellisen vuoden menot ja tulot huomioiden. Joka kuukaudella oma sivu, johon tulot ja menot kirjaan. Melkein lillukanvarren tarkkuudella.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Minna kannustuksesta.

  Sinulla Timo taitaa olla oikein yrityksen laskentajärjestelmä, jolla pidät kotitaloutesi kurissa. Hienoa!

  Olen tosin toiminut viisi vuotta talouspäällikkönä, mutta en millään viitsi tehdä samaa. Jos on luonnostaan jämpti ja napakka, homma menee vaivatta, mutta minä en ole valitettavasti perinyt sellaisia hyödyllisiä ominaisuuksia. Minäkin olen tehnyt budjetteja, mutta nyt oikeastaan kuukausittain varattavat summat tuleviin menoihin toimivat budjettina. Kun toimin kassaperusteisesti, oleellista on se, että rahat riittävät ja tämä antaa mahdollisuuden onnistua siinä. Tavoitteena raha-asiat hallinnassa minimivaivalla.Teen hommaa vieläkin liian monimutkaisesti, mutta toivon tämän esittelyprojektin aikana saavani homman vielä virtaviivaisemmaksi.

  VastaaPoista