sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Slow life ja markkinatalous


Pohojan akka antaa vinkkejä yrittäjyyttä harkitsevalle kertomalla markkinoinnin kilpailukeinoista ja asiakassuhdemarkkinoinnista.

Tätä aihepiiriä - tai vielä laajemmin itse markkinataloutta - on kiinnostavaa lähestyä myös slow life -ajattelun näkökulmasta. Talousjärjestelmämme kun tuntuisi olevan yksi kiireen ja hötkyilyn keskeisistä syistä. Herätän tässä nukkuvan karhun. Aihe ei todellakaan ole pienuudella pilattu. Mutta "peruna kerrallaan" kuten Tahkokallio sanoo.

Lähdetään liikeelle peruskäsitteistä ja -ilmiöistä. Teemme erilaisia töitä leipää tienataksemme. Yhteiskunnassamme vallitsee siis työnjako. Yksi kapitalismin varhaisista teoreetikoista Adam Smith vääntää meille rautalangasta ansiokkaan esimerkin työnjaon tehosta kirjassaan Kansojen varallisuus. Hän kertoo, että harjaantumaton nuppineulantekijä tekisi tuskin yhtäkään tuotetta päivässä, ei ainakaan enempää kuin kaksikymmentä. Jos tuotanto organisoidaan kymmenelle työntekijälle siten, että prosessi jaetaan vaiheisiin ja kukin työntekijä tekee niistä vain paria kolmea, päästään 48.000 nuppineulan päivätuotantoon. Se merkitsee 4.800 tuotetta päivässä työntekijää kohden. Tässä on varmasti yksi nykyisen länsimaisen elintason perustoista. On muuten merkillepantavaa, että Smith ei ollut vain taloustieteilijä vaan myös moraalifilosofi.

Keskustelukumppanini Meri Lähteenoksa Aamusydämellä-ohjelmassa toi esiin paradoksin siitä, että vaikka globaali tavoite on ollut hyvinvointi, meillä on huonostivoivia yksilöitä, uupumusta, ekosysteemin ongelmia ja perhesysteemi hajoaa. Siinäpä meillä pohdittavaa. Mitä sanotte?

Löysin muuten ehkä pari kolme vuotta sitten mainitun Smithin kirjan divarista. Teos (Kirjastot.fi) on painettu vuonna 1933 eikä kyseisen keskeneräisen (osa alkuteoksesta puuttuu) käännöksen jälkeen teosta ole suomen kielellä tuotettukaan.

Edellisen artikkelini guassimaalauksen sisarteos.

2 kommenttia:

  1. Pakko jatkaa tästä vielä omassa blogissa.

    VastaaPoista
  2. <Hei! Osaisitko vinkata jotain hyvää slow life-aiheista kirjallisuutta? Kiitos jo etukäteen! Anne

    VastaaPoista