tiistai 31. maaliskuuta 2009

Vauhti hidastuu - paino laskee?


Omat kokemukseni viittaavat siihen, että painonhallinnalla on yhteys stressiin ja ja siten myös elämän pakkotahtisuuteen tai -tahdittomuuteen. Onnistuin taannoin pudottamaan painoani noin 20 kiloa Kiloklubin avulla ja pääsin varsin sopivalle tasolle. Painoindeksini oli 25:n tienoilla eli ei yhtään hassumpi.
Kiloklubi on nykyään ilmaiseksi netissä käytettävissä oleva sivusto, jonka avulla voi valvoa syömisiään ja liikkumisiaan. Ideana on, että kun opetellaan syömään säännöllisesti ja järkevästi sekä myös huolehtimaan riittävästä liikunnasta, paino putoaa vähitellen sopivalle tasolle. Minulla yllä mainittuun saavutukseen meni lähes kaksi vuotta.

Tavoitteeseen pääsyn jälkeen voi jatkaa opittuja hyviä tapoja ilman järjestelmän tukea. Minulle tämä ei onnistunut. Painoni on noussut viime kesästä kymmenisen kiloa.

Olin "ajanut liian kovaa", mutta onneksi sisäinen järjestelmäni pani minut rauhoittumaan. Jätin taideopinnot syyskaudeksi. Kun en ollut tarkkana, paino nousi.

Olen huomannut, että kun päivä- ja sen mukana ruokajärjestys vinoutuu, syömiset eivät pysy hallinnassa. Varsinkin kun kyläillään, valvotaan ja ollaan houkutusten ääressä pöydässä, on vaikea pidättäytyä liiasta einehtimisestä. Kun ruokavälit venyvät ja menemistä riittää, ei jaksa taistella. Tulee naposteltuakin. Erityisesti kun työ- ja muut kiireet kasautuvat, stressitaso nousee ja elämänhallinta vähenee. Eikä tarvitse olla edes stressaantunut. Pelkkä väsyneisyyden tunne riittää.

Tässäkin hyvä syy leppoistamiseen tai pykälän pienentämiseen (Tässäkö käännös downshiftaamiselle?). Kun heittää pienemmälle vaihteelle, tulee koneeseen enemmän vetoa. Vauhti tosin hidastuu, mutta meno on varmempaa ja kurinalaisempaa.

Kun elämässä on riittävästi löysää, pystyy helpommin pitämään sopivan ruokailu- ja liikuntarytmin, eikä painonhallintakaan ehkä tunnu niin suorittamiselta. Terveellä tasolla oleva paino tuo hyvän olon tunnetta.
Nyt aloittelen uudestaan Kiloklubin käyttöä. Toivottavasti vauhti edelleen hidastuu ja paino laskee.

Osa teoksesta, joka esittää näkymää San Miniatolle päin Firenzessä. Miniato ei näy tässä otoksessa.

1 kommentti:

  1. Täsmälleen samat kokemukset. Kiloklubilla minäkin laihdutin, mutta kummasti vain on taas talven aikana tullut muutama kilo takaisin. Stressillä on ainakin minulla ihan selvä yhteys painon nousuun, joillakin voi tosin käydä toisinpäinkin (T. Karpelalla ainakin näyttää käyvän niin... :).

    Ollila puhuu muuten pallokauhusta (globusfobiasta), joka liittyy myös leppoistamisen tarpeeseen: vauhtia pitää hidastaa, jotta voisi tuntea saavansa asiat kontrolliin. Voin laittaa siitä muutaman sanan ensi viikolla blogiini. Nyt luen sitä uudelleen, koska siitä saa taas ajatuksen aiheita, kun kuuntelee Fortum-keskustelua.

    VastaaPoista