maanantai 19. huhtikuuta 2010

Nyt euron reunasta hyvä ote ja kulutus alas, kun on nuukuusviikko

Nyt on sitten Nuukuusviikko, jonka slogan "Vähemmän kulutusta - enemmän elämää" istuu downsiftaamiseen kuin nenä päähän. Onpa hienoa, että tällainenkin kuvio näyttää jo vakiintuneen traditioksi muistuttamaan osaltaan meitä elämäntapamuutoksen tärkeydestä. 

Kouluni Suomen Liikemiesten Kauppaopiston Vallilan yksikössä vietetään ympäristöviikkoa 26 - 29.4. eli ensi viikolla. Oras Tynkkynen luennoi aiheenaan "Ilmastopolitiikka - haasteita ja mahdollisuuksia liiketoiminnalle Suomessa", kirpputoria ja kierrätyspistettä pidetään, ekotietopiste avataan ja ekolupauskilpailukin pannaa toimeen.

Olisi mukava, jos koulumme tapahtuma pidettäisiin ensi vuonna nuukuusviikolla. Pasilan yksikön kierrätyskeskiviikko on sopivasti tällä viikolla. Taidan ottaa selvää kuka viikosta vastaa ja ehdottaa aikataulusovitusta.

Nuukuusviikon sivuilta löysin tiedon tutkijoiden Marko Ulvilasta ja Jarna Pasasesta, jotka ovat kirjoittaneet teoksen  Elements for Discussion: Sustainable Futures. Kirjan voi tilata ilmaiseksi ja sen voi myös lukea netistä. Tutkijat esittävät uuden ja todella mielenkiintoisen "luokkayhteiskuntanäkemyksen", joka antaa tuoreen näkökulman kuluttamiseen. He puhuvat ylikuluttavasta, kestävästä ja kamppailevasta luokasta, mutta palaan tähän tärkeään löytöön paremmin myöhemmin.

Päivän pieni ilo: Kävin aamupäivällä Art-Printissä katsomassa lopputyönäyttelyyn liittyän leiska-aineiston ja tapasin samalla opiskelijakollegani Eilan. Taiteilijakäyntikorttiini löytyi kivan tuore sommittelu.  

9 kommenttia:

  1. Ylikuluttava, kestävä ja kamppaileva kuulostavat tosi mielenkiintoisilta ja osuvilta termeiltä! Noista kuulisi mielellään lisää.

    VastaaPoista
  2. Eikö, palaan vielä asiaan. Nyt kohta punkka kutsuu. Hyvää yötä!

    VastaaPoista
  3. Kerropa sitten missä ja milloin lopputyönäyttely pidetään.
    ps.Eläköön vähemmän tavaraa ja enemmän elämää!

    VastaaPoista
  4. Mitä enemmän kuluttaa, sitä enemmän joutuu stressaamaan rahasta, niinhän se on. Enää ei oikein edes tunnisteta, mikä tavara tai palvelu oikeastaan on välttämättömyys. Voitko jossakin seuraavassa postauksessa muistuttaa tuosta kirjasta ja kertoa ideasta vaikka vähän enemmän?

    VastaaPoista
  5. Miksi nää nuukuusviikot ja älä osta mitään -päivät on aina silloin kun mä saan rahat ja meen ostelemaan... =D Tosin mun shoppailu on aina vaan sitä välttämättömintä, että ehkä tuo ei haittaa vaikka kulutankin!

    VastaaPoista
  6. Arle, lopputyönäyttelyn avajaiset pidetään 21.5. klo 17-19 ja näyttely on muutoin avoinna 22-30.5. ma-pe 11-19 ja la-su 11-18. Kaapelitehdas, Puristamo, Tallberginkatu 1 c , Helsinki.

    Lämpimästi tervetuloa Arle ja kaikki muutkin sekä avajaisiin tai näyttelyyn muutoin tai vaikka molempiin. Olen itse valvomassa näyttelyä 24. ja 28. päivänä.

    livinghygge, Sampsa kertoo sadan tavaran projektistaan täällä: http://www.vehmasassembly.com/2010/04/18/tavarasta-luopuminen-vapauttaa/
    Tuntuu todella haastavalta, että voisi tulla noin vähällä toimeen. Ja joo, kirjoitan ensin hiukan aiheesta, mutta yritän paneutua paremmin kirjaan pidemmän päälle ja sitten voisin taas palata aiheeseen.

    Ofelia, ehkä voisi mukailla tiettyä laihdutusohjetta, että ei ole tärkeää, miten kuluttaa nuukuusviikolla, mutta se on tärkeää, miten kuluttaa vuoden muin viikkoina.

    VastaaPoista
  7. Juu huomasin kanssa sadan tavaran haasteen, mutta tuntuu kyllä aikamoiselta haasteelta :o) Tosin se on jollain tavalla myös lajittelukysymys, kuulemma esimerkiksi työkalut voi laskea yhdeksi tavaraksi :o

    Mutta hyvä haaste, pistää kiinnittämään huomiota tavaramäärään. Ihan niin kuin nuukuusviikon haastekin, sen tarkoitus on kait pääasiassa herättää ihmiset ajattelemaan mitä kaikkea voisi elämässään tehdä ekologisemmin, ja että aloittaa sitten edes siitä yhdestä teosta..

    VastaaPoista
  8. Hyvä, toivottavasti yhdeksi lasketaan myös astiat,nuppineulat jne. Mitenkähän lienevät esimerkiksi kengät ja kirjat?

    VastaaPoista
  9. Käytännössä ajatus sadasta tavarasta on haasteellinen. Jos esimerkiksi työkalut, astiat, kengät ja kirjat lasketaan yhdeksi tavaraksi, ei sadan tavaran raja kerro oikeastaan mitään todellisesta tavaramäärästä. Toisaalta, kuten sanottu, tarkoitus lienee kuitenkin saada ihmiset karsimaan tavaroita ja kiinnittämään huomionsa välttämättömyyksiin vs. tarpeettomiin tavaroihin..

    VastaaPoista