maanantai 5. huhtikuuta 2010

Slow products?

Kirjoitin eilen Eve Mantun ohjelmasta. Hän tuntui siinä vierastavan ajatusta slow-hengen mukaisten tuotteiden kehittämisestä.

Sitä on jo tehty. Monet kaupungit ovat julistautuneet slow cityiksi ja sehän edistää matkailua. Slow travel on antanut innoitusta joillekin matkailuyrittäjille.

Tässä mallisuoritus. Vaimoni avaama ropponen. Vrt. tähän.

Saapa nähdä tuleeko meille tarjolle fyysisiä tuotteita, joiden mainostetaan olevan slow -ilmapiirissä tuotettuja. Onkohan yksikään yritys uskaltanut soveltaa tuotannossaan ja muissa toimissaan "Less is more" - ideaa?
Yhden hengen yrityksissä tätä toki tapahtuu, mutta löytyisiköhän yhtään vaikkapa keskisuurta yritystä? Olisi mielenkiintoista kuulla, miten sellainen onnistuu. Jos sellainen antaisi tuottoisamman lopputuloksen kuin perinteinen ajattelu, sen pitäisi sopia myös osakkeenomistajille.

Ostaisitko tuotteen, jossa on sertifiointia edellyttävä teksti "Slow product"?

Alma, kiva kun tulit mukaan leppoistusmatkalle. Lämpimästi tervetuloa.

Päivän pieni ilo: Pyhäpäivän kiireettömyys.

6 kommenttia:

  1. Kiitos Heikki. Ajauduin blogisi äärelle kun surffailin slow life - ajatuksissani. Termi on minunkin päätäni vaivannut, ehkä eniten siksi, että jostain syystä se tuo minulle "ärsyttäviä" fiboja jostain menneeseen katsomisesta tai viherpipertämisestä, nykypäivän elämistavan ja nimenomaan markkinatalouden vastustamisesta. Ikäänkuin olisit jotenkin huonompi ihminen tehdessäsi innolla ja palolla ja kiireellä työtä, jota kuitenkin rakastat. Että jotenkin hitaampi ja vähemmän markkinataloudellinen tapa tehdä asioita olisi jotenkin oikeampaa tai parempaa tai arvokkaampaa elämistä.

    Haluaisin ajatella, että slow life on asennetta tai tapaa ajatella hektisyyden keskellä. Oivallusta punnita oman elämän positiivisten ja negatiivisten energiavirtojen tasapainoa. Uskallusta tehdä valintoja, joilla noihin virtoihin vaikutetaan ja sitä kautta löytää oma kukoistuksensa. Ja maailma pyörii markkinataloudesta - sitä on turha kieltää tai paeta. Loistavaahan on, jos hyvistä, kauniista ja positiivisia energiavirtoja tuottavista asioista voidaan tehdä modernia bisnestä! Leppoisasti - vaikka sitten välillä juostenkin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista Alma! Minustakaan ei kannata kääntää kelloa taaksepäin ja haikailla menneeseen, mutta nykyhetkeä oikeastaan pitää arvioida. En osaa kuvitella vaihtoehtoja markkinataloudelle, mutta aina sitä voi yrittää kehittää eteenpäin.

    Minusta kova vauhti on ok, jos homma sujuu, siitä nauttuu ja se sopii omalle luonnolle. Jos kuitenkin omien valintojensa vuoksi joutuu juoksemaan niin kovaa, että elämän laatu ja terveys vaarantuvat, kannattaa pysähtyä miettimään prioriteettejaan.

    Omia ajatuksiani vastaa oikeastaan paremmin termi sopiva vauhti. Ajattelen myös niin, että koska en voi hallita maailmaa ympärilläni, välillä täytyy pitää kovempaakin vauhtia kuin mikä tuntuu hyvältä. Minun on kuitenkin pitänyt oppia kantapään kautta suomaan itselleni tyvenempääkin aikaa.

    VastaaPoista
  3. Mihin sillä työelämän hektisyydellä ja juoksemisella päästään? Vaikka kuinka rakastaisi työtään, ei markkinatalous vaadi päätöntä vauhtia, eikä nopeasti suunniteltu, tuotettu ja kulutettu ole automaattisesti = hyvä tulos.

    Minua häiritsee tämän hektisyyden keinotekoisuus ja se että yksittäisille ihmisille sen alituinen korostaminen on vain yksi tapa kaataa omaa ahdistustaan toisten niskaan.

    Jos hyvä suunnittelu, elämänlaatu ja järkiperäiset ihmistä ja ympäristöä kunnioittavat tuotantotavat voidaan tuotteistaa ja sertifioida, niin minäkin alan luottaa markkinavoimiin ja äänestän ostoskorillani.

    VastaaPoista
  4. Kiitos visiitistä Outo Emo! Yksi markkinatalouden hankalista piirteistä on sen lyhytsihtisyys. Kvartaalitaloudesta puhutaan. Monet osakkeenomistajat haluavat nopeasti voittoja.

    Jos maltettaisiin katsoa pidemmälle, less is more voisi ehkä toimia paremmin.

    VastaaPoista
  5. Outo Emmo, ei kiireinen työelämä tarkoita keinotekoista kiireen pitämistä ja sen kiireisyyden korostamista. Ei ainakaan pitäisi. Kilpailu vaati yrityksiltä ja työntekijöiltä nopeaa reagointia muuttuvassa tilanteessa ja ympäristössä. Asiakkaat ovat vaativia ja edellyttävtä nopeita vastauksia. Ja jos ei vauhdissa pysy, on tuloksena todellinen slow motion elämä työttömänä.

    Ympäristö vaatii ja edellyttää.
    Kiireetön elämä pienellä työnteon ja kulutuksen määrällä on houkutteleva vaihtoehto. Siihen ryhtyminen vaatii uskallusta ja elämän taitoa. Pienemmässä määriin leppoistaminen on hyvä tavoite. Laiskottelu on lepoa ja ehkä leppoisasti luovaakiin.

    VastaaPoista
  6. Viisaita puhut Timo K! Kiitoksia kommenteistasi.

    VastaaPoista