torstai 22. huhtikuuta 2010

Sri Lanka mallimaaksi suomalaisille?

Palaan vielä teokseen Elements for Discussion: Sustainable Futures, jonka kirjoittajat Ulvila ja Pasanen tarjoavat kolmiosaisen jäsennyksen maiden vertailemiseksi kestävän kehityksen kannalta. He puhuvat kamppailevasta, ylikuluttavasta ja kestävästä kulttuurisesta luokasta.

Ensin mainittuun kuuluvien maiden asukkaat elävät alle ympäristövaransa ja epäihmisarvoisesti kärsien muun muassa aliravitsemuksesta.

Ylikuluttavien maiden kansalaiset saavat tarpeensa tyydytettyä, mutta ympäristö kärsii.

Paras näistä vaihtoehdoista on kestävä luokka, johon lukeutuvissa maissa eletään tasapainossa ympäristön kannalta ja saadaan perustarpeet tyydytetyiksi. Costa Rican ja Sri Lankan tapaiset maat ovat kiinnostavia tästä näkökulmasta. Kirjoittajien mukaan kamppailevien ja ylikuluttavien maiden on syytä muuttaa linjaansa, mutta tietenkin eri suuntiin.

Minusta tämä näkökanta on hyvin kiinnostava ja suorastaan vallankumouksellinen. Luultavasti harvalla tulee mieleenkään muu kuin se, että menestyneet länsimaat näyttävät suuntaa muille.

Varmaankin esimerkiksi Sri Lankassa on kovasti tarvetta yhteiskunnan kehittämiselle, mutta tavoitteena pitäisikin olla kehitys parempaan mutta ei länsimaiden osoittamaan suuntaan.

Päivän vitsi: Serkkuni oli laittanut tämän Facebookiin. Mies seisoi kallion päällä ja huusi jatkuvasti "kakskytviis, kakskytviis, kakskytviis ..". Ohikulkija nousi kalliolle ottamaan selvää asiasta. Huutaja tönäisi hänet alas ja huusi nyt "kakskytkuus, kakskytkuus, kakskytkuus ...".

Päivän pieni ilo: Eräs kollegani on sopinut kanssani ostavansa yhden tauluistani, jotka ovat menossa lopputyönäyttelyyn seinille sommittelua varten valittaviksi. Tänään hän tiedeusteli, milloin teoksen voi saada. Tuntuu mukavalta, kun joku odottaa maalaustani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti