sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Sodan varjosta valoon - suoritustaudista leppoisuuteen

Tästä tulikin hurjan tärkeä päivä. Radio Suomen Naisten illassa oli otsikkona "Me ollaan kaikki sotilaiden lapsia ...". Ohjelma on 60 päivän ajan kuunneltavissa netissä. Keskustelun aiheena oli viime sodissa traumatisoituneiden miesten lapset ja muidenkin sodan kokeneiden jälkeläiset.

Tuo aihe koskettaa minua kovasti. Olen sotaorvon äidin ja evakkoisän lapsi. Lapsuuteni on ollut materiaalisesti hyvää aikaa, mutta jossakin taustalla on leijunut epävarmuuden kummitus. Tässä on varmasti yksi hyvin voimakas syy siihen, että minun pitää opettelemalla opetella vähentämään suorittamista elämässäni eli tavallaan leppoistumista. Olen vasta viime aikoina tiedostanut kunnolla olevani sodan varjon lapsi.

Ohjelmassa oli Päivi Istalan vieraina kirjailija, toimittaja Irja Wendisch, dosentti Sari Näre, isänsä sotatrauman kanssa kasvanut Tarja Lang sekä kolmannen polven sotataakan kantaja Harriet Fagerholm. Pääsin läpi ja sain jakaa puhelimessa kokemaani keskustelijoiden kanssa. Huomasin kesken keskustelumme itse asiassa tuntevani Harrietin.

Keskustelussa jopa tuli esiin ajatus siitä, että koko Suomen voimakas suoritusilmapiiri (Pisa-tulokset jne.) juontuu sodasta.

Päivän pieni ilo: Saaravaimon tekemä lihakastike maistui oikein hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti