keskiviikko 30. syyskuuta 2009
1. Mitä tarvitsemme - oikeasti?
tiistai 29. syyskuuta 2009
Lumeleppoistusta vai tositoimia?
maanantai 28. syyskuuta 2009
Tavoitteellisuudella kotiasiat kuntoon?
Omassa työssäni koen kuitenkin kalenteriin sidottujen kurssisuunnitelmien antavan mielenrauhaa. Niiden avulla voin varmistaa, että etenen opiskelijoiden kanssa riittävää tahtia. Pidän näitä netissä opiskelijoiden ulottuvilla ja siellä on päiväkirjat sekä muuta kurssiaineistoa. Näistä järjestelyistä on suuri apu kaltaiselleni pöytähutilukselle. Kauan on puhuttu paperittomasta toimistosta, mutta nyt vasta alkaa näyttää siltä, että se toteutuukin. Jos saan pankkiasiatkin vielä virtaviivaistettua paperittomiksi. Tiedän suunnilleen jo miten, mutta pitäisi vain panna töpinäksi.
Työpaikoissamme joudumme toimimaan muiden kanssa yhteistyössä ja senkin takia tavoitteet ovat tarpeellisia.
Sampsa kirjoittaa toisessa postauksessaan vakuuttavasti oman elämän tavoitteiden asettamisesta ja niihin liittyvistä suunnitelmista. Hän on miettinyt myös, miten haluaa itsensä muistettavan. Nämä vaikuttavat sinusta ehkä äkkiseltään vierailta asioilta, kun kyseessä on yksityiselämä. Hän kuitenkin kääntää asia taitavasti pehmeisiin arvoihin kuten oikeaan läsnäoloon lasten parissa jne. Minusta hänellä on hyviä oivalluksia.
Noilla ohjeilla varmaan saa parannuksia elämäänsä. Kuitenkin mietityttää... tuleeko elämästä suoritus, jos noin toimimme? Onko impulsiivisuudella ja yllättävillä käänteillä merkitystä? Olen välillä valitellut kirjaähkyä, mutta en usko, että kannattaa ruveta odottavien teosten lukua aikatauluttamaan.
Oma kokemukseni on, että minun on syytä purkaa kiiresumaani, joka minulle helposti kasaantuu. Tärkeää on, että pystyn järjestämään itselleni runsaasti suunnittelematonta aikaa. Tätä minun on vielä harjoiteltava. Tavoitteet alkavat helposti orjuuttaa. Jos pystyn "ajelehtimaan" riittävästi, pystyn ehkä toimimaan tarvittaessa spontaanisti ja tehokkaasti.
Päivän pieni ilo: Pikkuinen, orvokkisilmäinen tyttärentytär (vajaat 2 v.) oli lauantaina mummolassa hoidossa. Noita hetkiä on mukava muistella. Kun neiti halusi papan näyttämään Youtubesta hassuja kissavideoita, hän työnsi minua takaa jaloista kohti tietokonetta kuin kottikärryjä.
Päivän taidepala: Auttaisikohan Hesse eteenpäin? Täällä lisää.
Lämpimästi tervetuloa mukaan Date Aire , Arle ja Peter Jones!
sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Tässä ja nyt vai tulevaisuudessa?
Toisaalta meitä neuvotaan määrittämään tavoitteita ja ponnistelemaan järjestelmällisesti niitä kohti. Ajattelenko siis tätä hetkeä vai esimerkiksi ensi kevättä, kun päätän, mitä nyt teen?
Tämä on kuin Hermann Hessen teoksessa Narkissos ja Kultasuu, jossa Narkissos on kuivakan järjestelmällinen tiukkapipo ja Kultasuu tuntuu hetken lapselta. Wikipedia tämän voivan tarkoittaa sitä, että kaksi keskenään erilaista henkilöä täydentävät toisiaan tai että keskenään ristiriitaiset ominaisuudet voivatkin olla samassa henkilössä. Jaa-a, tätä täytyy miettiä lisää.
Taideviite: Minun pitäisi tehdä useita maalauksia ensi kevääksi, jolloin on valmistujaiset. Olen kuitenkin jumissa, kun en saa hommaa alulleen. Lisää aiheesta täällä.
Päivän pieni ilo: Kävimme päivällä kävelyllä Kivinokassa ja istuimme jonkin aikaa rantakalliolla olevalla penkillä. Oli pilvistä ja tuuli navakasti Hanasaaren suunnasta. Aallot loiskuivat ja voin kokea hetken ikuisuutta ja maailman pauhun merkityksettömyyttä.
perjantai 25. syyskuuta 2009
Leppoistellen kuvataiteilijaksi?
Päivän taideajatus: Minulla on yksi blogi, jonka nimi on Taideopiskelijan matkablogi. Tein siihen aiemmin aika runsaasti juttuja, mutta sitten on ollut hiljaista. Tänään tuli mieleeni, että voisin kirjoittaa noistakin asioista täällä. Tämänhetkinen aihehahmotelmani kytkeytyykin leppoistamiseen, koska kantavaksi teemaksi olen ajatellut ihmiselon haurautta tai elämänhallinnan lumetta tai miksi se nyt muotoutuukaan. Viime talvena tekemistäni töistä osa sopiikin tuon tyylisen otsikon alle. Niistä on otteita aiemmissa postauksissani. Olisi mukava jakaa tätä matkaa kanssanne. Miltä tämä kuulostaisi?
Olen alkanut pohtia tavoitteiden tarpeellisuutta. Ei niitä täysin ilman tietenkään elämä rullaa, mutta lastaammeko itseämme liikaa tavoitteilla, joita ajattelemme itse valinneemme, mutta joiden perimmäistä aitoutta voi punnita. Onko minun aivan pakko valmistua kuvataiteilijaksi keväällä? Mitä tapahtuisi, jos se siirtyisi? Olisinko vain puu, joka kasvaa saamastaan auringonvalosta, vedestä ja maaperän aineksista?
Päivän lainaus: "... miten sitä torjuu oman kokonaisen itsensä kun kurottaa itsensä ulkopuolelle tavoitellen ulkoa jotain mitä itsessä ei olisi jo. Sitten se iski. Haluaminen sattuu." Näin kirjoittaa Olematon blogissaan Poikkeavan tavallista elämää. Eikö ole hienosti sanottu. Tuo auttaa avaamaan uusia näkymiä, kun etsimme tasapainoa elämäämme.
Päivän pieni ilo: Nouseva aamuaurinko valaisi kauniisti Söörnäisten ja Vallilan taloja.
torstai 24. syyskuuta 2009
Infoähky uhkaa!
Vuoroaan odottaa Marjaneh Bakhtiarin "Mistään kotoisin", Pasi Mäenpään "Narkissos kaupungissa" ja lukupiiri Kirjaviisaiden seuraavan tapaamisen eepos "Sattumuksia Brooklynissa" (Paul Auster).
Varasin äsken kirjastosta Paul Krugmanin teoksen "Lama, talouskriisin syyt, seuraukset ja korjauskeinot", Mirkka Lappalaisen "Susimessu: 1590-luvun sisällissota Ruotsissa ja Suomessa", Jere Jäppisen toimittaman "Varokaa mustalaisia! väärinymmärryksen historiaa: Suomen romanien vaiheita ja kulttuuria" sekä Heidi Kalmarin ja Kati Ketolan "Vastuullisen matkailijan käsikirja". Viimeksimainittua kirjoittajaparia kuuntelin SavExpossa.
Taidan olla patologinen kirjafriikki. Mutta kun "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa" ja uteliaisuuteni on niin loputon.
No, ainakin yhdessä tilantessa onnistuin valitsemaan leppoistumisen eduksi. Tänään oli erään koulutuskokonaisuude päätöstapaaminen. Meidän osallisujien oli määrä esitellä kurssityön tulokset. Olisin voinut pusertaa väkisin jotakin, mutta kun on niin kiirettä, annoin olla. Mainitsin toiselle vetäjistä asiasta alkuviikolla. Tällä viivästymisellä ei ole käytännössä mitään merkitystä.
Päivän lainaus: "Älkää hienostelko haudallani, pyydän." Löysin tämän katkelman Pellonpientareblogista . Upeaa, eikö?
Päivän pieni ilo: Kun varasin äsken netin kautta yllä mainitsemiani kirjoja, minulta unohtui korjata noutopaikka yhdestä varauksesta. Huomasin Helmet-sivun kulmassa linkin "kysy henkilökunnalta". Klikkaamalla sitä, pääsin chattailuyhteyteen Eija-nimisen henkilön kanssa. Hän korjasi asian. Loistavaa palvelua.
keskiviikko 23. syyskuuta 2009
Jos seuraat Hotakaista, et maksa tyhjästä
Kirjan sanottiin käsittelevän ostamista, myymistä ja kaupallistumista. Lankakauppias ei myy enää lankaa puseron tms. tekemiseen vaan hän myy mielikuvia ja "ei mitään". Niinpä.
Aasinsilta leppoistamiseen löytyy kyllä. Jos maksamme kovasti lisähintaa tuotteeseen liittyvistä mielikuvista, lisäämme rahapainettamme ja stressaannumme. Tästä tulemmekin brändeihin, joita käsittelin äskettäisessä postauksessani.
Buyologyn mukaan asia ei ole niin yksinkertainen, kuin Hotakaisen haastattelu antaa ymmärtää, koska tunteemme näyttävät ohjaavan meitä maksamaan mielikuvista. Voivatko tunteet ohjata meitä harhaan? Siinäpä kysymys.
Jos nyt kuitenkin lukisin sen kirjan, ennenkuin märehdin sitä enemmän.
Päivän pieni ilo: Satoi suuria pisaroita, kun nousin bussiin kotimatkalla. Kun tulimme päätepysäkille, sade oli jo täällä ohi. Oli mukavampi tallustella kotiin.
tiistai 22. syyskuuta 2009
Uusi tuttavuus - sähköpyörä
Minulle ei oikein valjennut, miten sähköpyörää käytetään tositoimissa. Kun väänsin kaasua, pyörä lähti kuin siiville. Jostakin syystä se ei kuitenkaan lähtenyt joka kerralla. Tarvinnee hieman harjoittelua.
Sain mukaan lehdykän, jossa kerrotaan jonkun Iikan tekemästä testistä. Hän ajoi 70 kilometriä yhdellä latauksella.
Löysin Youtubesta videon, jossa varsin varttunut kaveri ajelee Frebeellä - se on pyörän nimi - Torinosta Santiago de Compostelaan 14 päivässä. Pätkästä selviää, miten sähköpyörällä ajetaan. Sillä pyöräillään ihan normaalisti, mutta sähkö antaa vauhtia lisää. Näyttää letkeältä meiningiltä.
Näyttää äkkiseltään houkuttelevalta kulkumuodolta. Soveltuu varmaan mainiosti slow travel -käyttöön. Ajaminen ei ole niin karua kuin tavallisella fillarilla ja matkakin joutuu paremmin. Saa olla ulkoilmassa, pörrätä nähtävyyksien perässä eikä väsy liikaa. Varmaan lihaksetkaan eivät kramppaannu helposti. Sähköstä huolimatta saa liikuntaa.
Mutta mitenkähän akkuja ladataan ja kauanko toimitus kestää. Voikohan niitä olla useampi mukana?
Päivän pieni ilo: Käytän useilla kursseilla blogia tehtäväalustoina. Tänään lähdin erään ryhmän oppitunnilta katsomaan, löytyisikö sopivaa paikkaa blogien perustamiseen. Löysin ison harjoitusyritystilan aivan vapaana. Loistava paikka. Tietokoneita oli sijoitettuina siten, että psytyin helposti näkemään, miten homma edistyi. Lähellä oli iso päytä, jonka ympärille kokoonnuimme tunnin lopuksi.
Höh! Mihinkähän nuo lukijalinkit ovat kadonneet? Tietääkö kukaan, miten ne saa taas näkyviin?
maanantai 21. syyskuuta 2009
Vihreitä (ei kyse väristä) vaatteita SavExpossa
sunnuntai 20. syyskuuta 2009
Kävinpä säästömessuilla
lauantai 19. syyskuuta 2009
Loistava leppoistamisohje!
"Eihän elämänhallinta yritäkään tarkoittaa sitä, että voisi ottaa koko elämänsä ohjakset tavalla tai toisella omiin käsiinsä. Enemmänkin sitä, että on niitä hetkiä, toistuvasti, jolloin voi ohjata hieman, valita suuntaa."
Noinhan se menee. Tuosta voisi sorvata seinätaulun. Jos ja kun pystyy pienissä valintatilanteissa kääntämään ruoria hiukan omaan suuntaan, voihan olla, että näistä kumuloituu ajan myötä isokin muutos.
Vinkki: Vantaalla on meneillään mielenkiintoinen tapahtuma SavExpo. Huomenna on viimeinen päivä. Tiedossa on luentoja, joissa aiheina ovat muun muassa vastuullinen matkailu, säästäminen ja ekologiset valinnat.
Päivän pieni ilo: Lauantaiaamun venytetty loikoileminen.
perjantai 18. syyskuuta 2009
Auto myyntiin ja elämä leppoisaksi
Utopiaa, tuumaat. Hyvin lähelle tuota tilannetta voit kuitenkin päästä, jos satut asumaan Helsingissä tai sen naapurikaupungeissa, etkä tarvitse omaa autoa työssäsi.
Voit vapauttaa auton ylläpitoon menevät rahat ja alkaa käyttää palveluja. Perinteiset vaihtoehdot kuten julkinen liikenne, taksit ja autovuokraamopalvelut ovat tietenkin käytettävissäsi. Tätä valikoimaa voit täydentää aivan mainioilla vaihtoehdoilla, joita tarjoavat CityCarClub, O2 Media ja Smart Travel. Olen CityCarClubin jäsen ja olen pari kertaa käyttänyt O2 Median palvelua. Kokemuksieni mukaan molemmat ratkaisut toimivat erinomaisesti. Smart Travel on jäänyt minulta testaamatta.
Kaikki nämä palvelut perustuvat enemmän tai vähemmän autojen yhteiskäyttöön (car sharing).
CCC:lla on runsaasti pisteitä, joista auton voi noutaa ja joihin sen voi palauttaa. Voit varata autotyypin tarpeesi mukaan. Auton ovi aukeaa ja sulkeutuu kännykän avulla. Avain on autossa. Osassa autoja on mainoksia.
O2:n idea perustuu vankasti mainosrahoitukseen. Autot ovat pieniä ja yhtiöllä on vain yksi toimipiste Kampissa Helsingissä. Auton voi noutaa tai luovuttaa kahtena vuorokauden aikana ja kiinteä hinta pätee vain tiettyyn rajaan asti. Näistä rajoituksista huolimatta sinun kannattaa harkita näitäkin autoja, jos sinulla ei ole kova kiire ja haluat todella edullisen auton käyttöösi. On mukava joskus pörrätä kahden hengen Smartilla.
Smart Travelin idea on samantapainen kuin CCC:n ratkaisu, mutta autovalikoima näyttää rajoitetummalta. Yrityksen luovutupisteet toimivat ilmeisesti franchising-periaatteella ja siten niillä on omat kontaktihenkilöt.
Voit ehkä korvata auton käyttämällä näitä palveluja tilanteen mukaan. Me olemme onnenpekkoja, sillä lähellämme on metro- ja taksiasema. Bussejakin kulkee. Katumme päässä on edullinen autovuokraamo. Ikkunastamme näkyy liityntäparkki, jossa on CCC:n piste. Käytän itse julkisen liikenteen palveluja mennessä töihin ja palatessani kotiin. Lapsemme ovat lentäneet kotipesästä. Kun julkinen liikenne tuntuu hankalalta, otamme "sitikaaran" tai käytämme taksia.
Pyöräily sopisi hyvin kokonaisuuteen, mutta valitettavasti nyt on ollut hiljaista siinä suhteessa.
Ratkaisumme toimii meidän tilanteessamme oikein hyvin. Se tosin on myönnettävä, että vaikka junia kulkee ja autoja saa, omalla autolla tulisi useammin lähdettyä pidemmemmällekin kehäkolmosen ulkopuolelle.
Hyvänä bonuksena näiden kulkuneuvojen käytössä on niiden vihreys.
Päivän pieni ilo: Joskus on mukava olla illalla yksin kotona vaikkapa blogaten ja lueskellen.
Välähdys Strasbourgista (tulipa synkkä kuva)
torstai 17. syyskuuta 2009
Tyhmyyttämmekö ostamme brändejä?
Brändeistä halutaan vahvoja, koska näin saadaan korkeampi preemio (no muitakin syitä). Se tarkoittaa suomeksi sitä, että jää enemmän hilloa. Karuimmillaan tämä tarkoittaa monikertaisen hinnan maksamista tuotteesta verrattuna aivan samanlaiseen, mutta heikommalla brändillä leimattuun.
Minuun brändit vaikuttavat ja olisi mahdotonta täysin välttää sellaista. Samasta nauttivat muutkin - enemmän tai vähemmän. Olemmeko siis tyhmiä?
Kerroin jo tämän kuun 10. päivän jutussani Buyology-kirjasta, joka tuhoaa tehokkaasti uskomukset homo economicuksesta. Se tosin on yksi kansantaloustieteen perusolettamista, jonka mukaan ihminen pystyisi toimimaan ostaessaan järkiperäisesti omien intressejänsä mukaisesti.
Buyologysta löytyy valaiseva esimerkki. Aika kauan sitten teetettiin testi, jossa ihmiset saivat maistaa sokkona kokista ja pepsiä. Yli puolet pitivät jälkimmäistä parempana. No miksi tästä ei alkanut Pepsin loistelias voittokulku? Tämän selvittämiseksi myöhemmin testi toistettiin (sama tulos) ja toteutettiin myös siinä muodossa, että maistajat tiesivät, kumpi on kumpaa. Kun tuote oli tiedossa, yli puolet pitivät kokista parempana.
Selitys edelliseen löytyy brändin vaikutuksesta (tarina, pullon muoto jne.). Aivoissamme tunteet voittavat järjen. Kuvitellaan että minä aikoisin ostaa nyt uuden auton. Oletetaan myös että minä olisin valitsemassa joko skodan tai volkkarin (saman yrityksen merkkejä). Uskon että minun olisi hyvin vaikea päätyä skodaan, vaikka se on todennäköisesti vastaavan volkkarin veroinen, mutta halvempi. Tämä johtuu siitä, että aivoihini on pitkän skodasta ajan kuluessa jumittunut itäauton mielikuva. Järkevää?
Tulemme todennäköisesti edelleen menettämään tilaisuuksia helpottaa kiirettämme ostamalla halvempia, mutta riittävän hyviä tuotteita.
Päivän pieni ilo: Palatessani töistä huomasin metroasemalla kulkevani melkein yhdessä kolmen koulumme opiskelijan kanssa. Teitä saurataan, sanoin. Vaihdoimme iloisia hymyjä.
maanantai 14. syyskuuta 2009
Miksi järjestelmällisyys ei auta?
Vuosia sitten oli muotia käyttää Time Manageria tai muita vastaavia järjestelmiä, joiden avulla oli tarkoitus aikatauluttaa töitään ja pitää niitä hallinnassa. Minä voin sanoa, että yritin kovasti opetellan käyttämään tällaista apuvälinettä, mutta ei se oikein alkanut sujua. Minulla meni kovasti aikaa noihin kalenteripuuhiin ja totesin olevani huono arvioimaan ajantarvetta eri tehtäville. Ei tämä todista kuitenkaan, että tällaiset järjestelmät olisivat huonoja. Kaksi kollegaani käyttävät sellaisia suvereenin taitavasti. Missä siis vika?
Yksi selitys saattaa olla temperamentti, jota pidetään aika suurelta osalta synnynnäisenä ominaisuutena. Keltikangas-Järvinen popularisoi ahkerasti psykologian tutkimustuloksia ja viime vuosina erityisesti temperamenttia koskevia. Meillä ihmisillä on erilaisia temperamenttipiirteitä, joista yksi on rytmisyys.
Korkearytmiselle ihmiselle on järjestyksenpito luontaisempaa kuin muille. Tästä päättelen, että aikatauluasiatkin sujuvat hyvin. Minä ilmeisesti en kuulu mainittuun ryhmään ainakaan kovin vahvasti. Muistan lukeneeni Keltikangas-Järvisen teksteistä jotakin sellaista, jonka perusteella uskon, että jos yrittää pitää järjestystä vastoin temperamenttiaan, kuluu energiaa. Tämä vastaa omaa kokemustani. Jos energiaa kuluu noihin sinänsä hyödyllisiin puuhiin, sitä jää sitten vähemmän muihin.
Muistan kuulleeni toisen psykologin Kirsti Longan sanoneen jotakin sen suuntaista, että sotkuinen työpöytäkään ei sinänsä ole huono juttu. Ehkä voisi sanoa, että kukin taaplaa tyylillään.
Päivän pieni ilo: Olin palaamassa kävellen työpaikalleni eräästä tapaamisesta. Aikataulu oli pikkuisen tiukka. Sitten sattui tulemaan sopivasti bussi, kun kävelin pysäkin kohdalla. Parin pysäkinvälin kyyti auttoi ja ehdin istua hetken kollegojen kanssa ennen alkavaa oppituntia.
sunnuntai 13. syyskuuta 2009
Testin kautta onneen
lauantai 12. syyskuuta 2009
Välillä vähän kevyemmin ...
Ja sitten oikeaa tekijää arvuuttelemaan ...
Tässä pari otsikkoa maistiaisiksi: "Mietelmä, tuo Tietoisuuden näppylähanska", "Uusi ihminen, uudet kujeet" ja "Jos lopetan, sinä aloitat".
Päivän pieni ilo: Facebookissa nautittava keskustelu minua todella kiinnostavasta aiheesta. Heitin tänään taas jo yhden repliikin.
perjantai 11. syyskuuta 2009
"Riskimittarimme" väärästä tulkinnasta ahdinkoon
On mielenkiistoista, että tässä yhteydessä puhutaan nimenomaan tulkitsemisesta. Siis jos ihminen ahkeroi ylenmääräisesti, syynä voi olla se että hän tulkitsee ympäristönsä hyvin epävarmaksi, vaikka tilanne ei olisikaan kovin riskialtis.
Tästä seuraa hyvä kysymys: Mikä tai mitkä syyt aiheuttavat tällaisen tulkintavirheen? Sanoppa se.
Päivän pieni ilo: Kun saavuin aamulla bussipysäkille, näin kaksi keski-ikäistä naista ystävällisessä keskutelussa. Osoittautui että siinä neuvottiin tietä jonnekin. Olivat siis tuntemattomia toisilleen. Neuvoja katsoi mukavan huolehtivasti neuvotun perään, kun tämä lähti osoitetuun suuntaan.
torstai 10. syyskuuta 2009
Alitajuntako meitä estää leppoistumasta?
Lindström käsittelee neuromarkkinointia (joko nousi hiukset pystyyn?), joka on yksi businessmaailman uusista trendeistä. Ärsykkeiden vaikutusta tutkitaan aivokuvannan avulla. Hänen mukaansa me emme tiedä, miksi ostamme tiettyjä tuotteita. Esimerkiksi sokkotesteissä pepsiä pidetään kokista parempana, mutta kun merkit ovat tiedossa, asia kääntyykin toisin päin. Brändiomainaisuudet vaikuttavat tunteiden kautta.
Asia voi olla näin myös suhtautumisessamme työntekoon. Työnarkomaani ei ehkä itsekään tiedä, miksi uurastaa. Jostakin on ehkä tullut alitajuntaan vaikuttimia, jotka eivät kerro meille olemassaolostaan, mutta ohjaavat meitä siten, ettemme huomaa.
Päivän pieni ilo: Kurotin aamubussissa kohti stoppinappulaa ja samalla tulin vähän töytäisseeksi erään toisen matkustajan kättä. Kun sanoin "anteeks", minut palkittiin ystävällisellä hymyllä.
keskiviikko 9. syyskuuta 2009
Leppoistaminen - yksinkertaista mutta monimutkaista
Jos päätät toteuttaa yllämainitun imperatiivin - hyvä - mutta nyt alkavat vaikeudet. Aiemmissa postauksissa puheena olleet sotien vaikutukset tai muut psyykkiset jutut saattavat johtaa siihen, että et uskalla tyytyä kohtuuteen. Sinua pelottaa. Jos et varmista asioita monikertaisesti, tunnet, että voi käydä huonosti. Kun sitten varmistelet ja samalla yrität saada velvoitteesi tehtyä, väsähdät ja etkä kuitenkaan ehdi kunnolla levätä. Alamäkikierre alkaa.
Tämä on tietenkin vain yksi versio monista mahdollisista jaksamisongelmavyyhdeistä.
Ongelma tai nykykielellä haaste on siinä, että tuollaista taipumusta on vaikea oikaista.
Päivän pieni ilo: Juttelin yhden naapurin kanssa hetken porraskäytävässä. Mukava pikku rupatteluhetki. Aiheena oli syy siihen, että nousen jalan kotiin seitsemänteen asumuskerrokseen.
tiistai 8. syyskuuta 2009
Mikä ajaa ahertamaan?
Nyt kun monessa taloudessa on käytettävissä kaksi palkkaa, uskoisin tämän alustan antavan tilaa vaihtaa osan tuloistaan vapaa-aikaan, jos niin haluaa. Tämä voisi onnistua esimerkiksi siten, että jompi kumpi alkaa tehdä osa-aikatyötä tai hankkii sellaisen työpaikan, jossa ei ole kovaa tulospainetta (mikäli sellaisia vielä löytyy).
On selvää, että moni joutuu ponnistelemaan siksi, että on pakko. Työelämä on muuttunut niin ankaraksi. Pätkätöissä joutuu jatkuvasti petaamaan tulevaisuuttaan. Tulosvastuu painaa. Osakkeenomistajat odottavat nopeaa rahaa.
Päivän pieni ilo: Työpaikan lokerooni oli ilmestynyt lehdykkä, jossa esiteltiin mm. Martin Lindstromin kirjaa "Buyology". Olen jo aimmin noteerannut teoksen ja kiinnostunut siitä. Marssin samantien naapurikoulun kirjastoon ja sieltähän teos löytyi hyllystä.
maanantai 7. syyskuuta 2009
Sotako meitä panee yhä kiiruhtamaan?
Irja Wendisch oli tänään jo uudestaan mediassa, kun häntä haastateltiin Aamu-TV:ssä. Hän on kirjoittanut mm. saksalaisten sotilaiden lapsista Suomessa ja sotilaiden lapsista.
Tarja Langin evakkokokemuksista näyttää olevan kertomus kirjassa Evakkolapset. Harriet Fagerholm edustaa minun laillani sodan jälkeen syntyneitä, sodan traumoista välillisesti vaikuttuneita sukupolvia.
Sota on nyt varmaan niin kaukana, että sen vaikutuksia voidaan tarkastella monesta näkökulmasta. Luonnollisesti aiemmin ovat paljon esillä olleet sotaveteraanit. Sotaorvot ja -lapset sekä evakot ovat saaneet jonkin verran huomiota, mutta varmaan aihetta olisi enempään puhumattakaan kotirintaman äideistä, vanhuksista ja pommituksia pelänneistä lapsista.
Tässä olemme varmaan yhden merkittävän stressin, kiireen ja masennuksen aiheuttajan parissa. Tulee mieleen, voiko elämää leppoistaa vain älyllisesti pohdiskelemalla ja elämää järjestämällä vai onko ainoa pysyvää tulosta tuottava keino porautua asioiden syviin juuriin.
Päivän pieni ilo: Kun palasin töistä, oli kaunis syyspäivä ja aurinko paistoi. Oli mieltä ruokkiva syyssää.
sunnuntai 6. syyskuuta 2009
Sodan varjosta valoon - suoritustaudista leppoisuuteen
Tuo aihe koskettaa minua kovasti. Olen sotaorvon äidin ja evakkoisän lapsi. Lapsuuteni on ollut materiaalisesti hyvää aikaa, mutta jossakin taustalla on leijunut epävarmuuden kummitus. Tässä on varmasti yksi hyvin voimakas syy siihen, että minun pitää opettelemalla opetella vähentämään suorittamista elämässäni eli tavallaan leppoistumista. Olen vasta viime aikoina tiedostanut kunnolla olevani sodan varjon lapsi.
Ohjelmassa oli Päivi Istalan vieraina kirjailija, toimittaja Irja Wendisch, dosentti Sari Näre, isänsä sotatrauman kanssa kasvanut Tarja Lang sekä kolmannen polven sotataakan kantaja Harriet Fagerholm. Pääsin läpi ja sain jakaa puhelimessa kokemaani keskustelijoiden kanssa. Huomasin kesken keskustelumme itse asiassa tuntevani Harrietin.
Keskustelussa jopa tuli esiin ajatus siitä, että koko Suomen voimakas suoritusilmapiiri (Pisa-tulokset jne.) juontuu sodasta.
Päivän pieni ilo: Saaravaimon tekemä lihakastike maistui oikein hyvältä.
lauantai 5. syyskuuta 2009
Olen tyytyväinen itseeni, koska ...
Eilis-iltaiset vieraat olivat aika myöhään, mutta mukava ilta se silti oli. Tänään olen tuntenut itseni väsyneeksi. Kuulkaas ihmiset, minä annoin itseni olla väsynyt enkä alkanut täyttämään lauantain vapaita tunteja jonkin projektin tms. hyödyllisellä edistämisellä. Olen vain tössötellyt niitä näitä. Otan iisisti, että jaksan taas ensi viikolla. Matka tähän on ollut pitkä, mutta hyvä näinkin.
Päivän pieni ilo: Aloin sotkea kuntopyörää mielessäni puolen tunnin rupeama ennen saunaa. Tilanne muuttuikin siten, että en viitsinyt jatkaa. Päätin lähteä kävelylle. Minulla on ollut Laiskan lähtijän taipumus hoitaa nuo kuntoasiat pyöräillen sisävekottimella. Ulkona oli raikkaan leppeä syyssää. Aurinko paistoi ja jopa lämmittikin. Kannatti lähteä!
perjantai 4. syyskuuta 2009
Meditoimalla elämä leppoisaksi?
Sampsa on kommentoinut (kiitos!) viime tiistain juttuani positiivisesta ajattelusta. Löysin linkin kautta hänen mielenkiintoisen Vehmas Assembly -bloginsa, jossa hänkin on kirjoittanut samasta aiheesta - positiivisuudesta (ja negatiivisuudesta). Hänellä on blogissaan muitakin hyvään elämään ja leppoistamiseenkin liittyviä artikkeleita. Ansiokkaita, mietittyjä ja ennakkoluulottomia pohdintoja meditaatiosta, monen yhtäaikaisen tehtävän onnistumismahdollisuuksista, puutarhanhoidosta, hetkessä elämisestä, elämän suuntaamisesta, työajanhallinnasta ja lomanvietosta.
Sampsa esittää, että meditoimalla voimme kehittää ajatteluamme myönteisemmäksi. Voihan niin olla. Hänen mukaansa sen ei tarvitse olla muuta kuin rauhassa istumista ja hengitysharjoitusta. Ehkäpä tuota pitää kokeilla. Ainakin 15-30 minuutin hiljaiset hetket leppoistavat päivää ja kukaties niiden välissä osaa toimia fiksummin ja rauhallisemmin kuin ilman meditointia.
Päivän "pieni" (?) ilo: Meillä asuu tilapäisesti eräs muusikko, joka kutsui illaksi kavereita meille. Saimme nauttia Händelin musiikista trion (piano, viulu, laulu) esittämänä.
torstai 3. syyskuuta 2009
Positiivisuus leppoistaa
Päivän pieni ilo: Aloitin aamubussissa Pasi Toiviaisen kirjan "Ilmastonmuutos nyt". Vakava aihe kiinnostaa, mutta kirja on odottanut vuoroaan, koska olen pelännyt sen olevan raskasta asiatekstiä. Teksti onkin oikein sujuvaa ja henkilökohtaista. Toiviainen kuvaa "uskoontuloaan". Teksti alkoi viedä mukanaan.
keskiviikko 2. syyskuuta 2009
Valittaminen tarpeellistako?
"Olen 'menneessa elamassani' kokenut tuon kuinka tuntee itsensa ulkopuoliseksi jos ei lahde mukaan kahvipoytakeskustelulle tyypilliseen negatiiviseen keskusteluun. Esim. arvosteltiin poliitikkoa, urheilijaa tai saata tai pomoa. Jos aidosti yritin tuossa tilanteessa puolustella vaikkapa pomon motiiveita, niin kylla siina muut katsoivat, etta mita mina oikein hopisen.Keskustelun miellyttavyys sarkyy kun joku rikkoo myotamielisyyden."
Onkohan kyseessä samastumisen vai purkautumisen tarve? Tai jokin muu. Jos työilmapiirissä vallitsee perusolettama, että "kaikki menee pieleen", tuntee painetta vain valittaa, jotta ei tunne tulevansa torjutuksi. Samalla saattaa tulla ulkokultaisuuden fiilis. Kun yhtyy kuoroon, tuntee olevansa osa joukkoa.
Voi kai myös olla niin, että valittaminen ei ole kovin vakavaa - tokihan sitä itsekin teen ja tunnistan motiivejani. Se voi olla vain terapeuttinen purkaus. Voi olla myös niin, että koko kahvipöydän valituskuoro tiedostaa, että tämä ei nyt ole puhdas totuus, mutta on niin mukava purkautua.
Voihan olla niinkin, että on olemassa katkeran myrkyllistä valitusta ja sitten harmitonta poskensoittoa.
Kerroin eilen Naighin kirjasta. Tekijä kertoo, että joku brittibloggaaja on hoksannut ruveta kirjaamaan kiitollisuuden aiheita. Positiivista ajattelua siis. Ehkäpä tällainen pakottaa etsimään hyviäkin hetkiä elämästä. Siispä toimeen.
Päivän hyvä hetki: Mennessäni aamulla Vallilaan, nautin säästä, joka ei ole aivan tavallinen Suomessa. Aurinko paistoi ja samalla tuuli voimakkaasti. Oli raikas tunnelma. En oikein tunnista syytä sään tuottamaan hyvään mieleen. Voi olla, että se oli kuin tuulahdus mukavista hetkistä, kun olen saanut olla pojistani kahden sekä heidän kaverinsa mukana purjehtimassa.
tiistai 1. syyskuuta 2009
Positiivisuus vai kielteisyys viisaampaa?
Marika Borg terottaa myönteisen asennoitumisen opettelun merkitystä. Hän katsoo, että myönteisyyttä voi oppia, se on käytännöllisempää ja että kielteiset tunteet johdattelevat muutokseen.
Positiivinen ajattelu lienee saavuttanut jonkinlaisen elämäntotuuden aseman läntisessä maailmassa.
Olen lueskellut John Naishin kirjaa "Riittää jo. Irti maailmasta, jossa kaikkea on liikaa" (tästä kirja-arvosteluun), joka on lennokkaasti kirjoitettu mutta hiukan löysän tuntuinen. Naish kuitenkin tuulettaa virkistävästi monia luutuneita ajatuksiamme, esittää oivaltavia näkökulmia ja referoi aiheisiin liittyviä tutkimuksia.
Naish vertaa myönteisyyden psykologiaa alkemistien kullanteon yrityksiin. Kohtuullinen pessimismi toisikin elämään enemmän realismia ja on siksikin tarpeen, että elämä jakaa hänen mielestään enemmän huonoja kuin hyviä kortteja (tältä tilanne globaalisti ajatellen näyttääkin).
Synkänpuoleiset ennakoivat paremmin, ovat varovaisempia ja heillä on myös tarve viedä kehitystä eteenpäin. Masennuskin olisi lähinnä tarpeellinen elämän uudelleenarviointivaihe.
Mene tiedä. Ehkä kummassakin kannassa on puolensa. Omat kokemukseni viittaavat siihen, että asioita kritisoimalla pääsee lähemmäksi esimerkiksi työtovereitaan. Jos joku yrittää analyyttisesti tuoda asioiden hyviäkin puolia esiin, hän vaikuttaa etäiseltä ja ehkäpä ylemmyydentuntoiseltakin.
Olen kuitenkin huomannut, että "aina ei käy huonosti". Joissakin tilanteissa iso katastrofi vaikuttaa väistämättömältä, mutta sitä ei tulekaan. Kannattaisi ehkä opetella ajattelemaan, että hyvinkin voi käydä ja että tuho ei ole tosiasia ennenkuin se tapahtuu, ja samalla pyrkiä varautumaan ainakin henkisesti myös riskin toteutumiseen.
Lämpimästi tervetuloa uudet lukijat Anneriitta ja Marke! Kovasti kiitoksia Anna-Maijalle ja Maurelitalle mukanaolosta. Mukava, jos viihdytte edelleen seurassa.