sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Työn merkitys


Downshiftauskollegani Marikka Bergman pohtii työn ja muiden toimien merkityksellisyyttä blogissaan Pientä elämää etsimässä. Hän on saanut virikkeen tähän aiheeseen kohtaamastaan heitosta, että downshiftaajan vapaa-aika olisi lähinnä fiilistelyä muffinssien oikean koostumuksen etsimisessä. Marikalle ajatus on kaukainen, koska hänellä on lähes täysi palkkatyö ja kotona neljä lasta.

Käydäkö työssä vain rahan ansaitsemiseksi? Vai onko työ elämän pääsisältö?

Varmaan ääritapauksiakin löytyy, mutta erilaisia "pitoisuuksia" lienee runsaasti. Pohdinpa asiaa omalta kantiltani.

Työllä on minulle suuri merkitys, joskaan ei suurin. Joskus tullessani kouluun ajattelen, että saan olla onnellinen, kun on työ johon tulla. On olemassa tehtäviä, jotka odottavat juuri minua tekemään niitä. Toki moni muukin ne voisi tehdä, mutta nyt nämä ovat varattu minulle.

Sellaisina päivinä kun minun ei tarvitse mennä työpaikalle voi käydä niin, että olen kotona koko päivän enkä käy edes kävelyllä tai kaupassa. Olo alkaa tuntua tunkkaiselta. On hyvä, että työ pakottaa minut useimpina päivinä lähtemään kotoa. Pysyn paremmin elämässä kiinni. Se että voin tehdä välillä töitä kotona on kuitenkin myös hyvä mahdollisuus, koska työmatka-aikaa säästyy ja tämä tuo huokoisuutta ajankäyttöön.

Siitäkin nautin, että minulla on työyhteisössä hyviä työkavereita, joista osan olen tuntenut jo pitkään. Kollegat tietävät minkälainen olen ja lienevät tottuneet omituisiinkin piirteisiini. On helppo mennä töihin. Vanhojen tuttujen kanssa saa nauttia syvällisistäkin kahvipöytäkeskusteluista.

Saan olla kiitollinen siitä, että on organisaatio, joka tarjoaa minulle työolosuhteet ja annostelee työtä tehtäväkseni - vaikkakin vaihtelevassa - silti sopivassa tahdissa. Jos olisin yrittäjä, joutuisin pitämään huolta tasaisesta työkuormasta ja tekemään ne työtkin. Voin keskittyä haasteisiin, joita toki tässäkin hommassa riittää.

On mukavaa työskennellä opiskelijoiden kanssa. Tehtävä on kuitenkin niin vaativa, että aina tuntuisi jäävän parantamisenvaraa. Miten järjestää erilaisille persoonille kullekin sopiva tapa opiskella? Komentaminen toimii huonosti, samoin pitkät luennot. Yksilöllinen ohjaus ja kannustaminen toimisivat paremmin, mutta niihin ei tahdo riittää aikaa.

Minulle on tärkeää, että työssäni on humanistisia sisältöjä. Voin yrittää auttaa nuoria elämässä eteenpäin, pyrkiä ehkäisemään syrjäytymistä, auttaa oppimaan ja toivottavasti edes vähän luoda itseluottamusta ja uskoa tulevaan sekä edistää omien kykyjen tunnistamista.

Minulle ei ole mahdoton ajatus jatkaa työtäni eläkeiässä, jos terveys ja voimat sallivat, ainakin osa-aikaisesti

Miten kaikki tämä liittyy leppoistamiseen?

Helposti ajatellaan, että downsiftaaminen tarkoittaa lyhennettyä työaikaa. Voi se olla sitäkin, jos se on kotitilanteen vuoksi tarkoituksenmukaista. Niinhän Marikkakin tekee. Meidän tapauksessamme on tarkoituksenmukaista, että minulla täysi opettajan työ, koska vaimoni opiskelee ja toimii freelancerina.

Yksi mahdollisuus olisi vähentää opetustyön osuutta ja lisätä toisen ammattini - kuvataiteilijan - osuutta. Siihen minulla ei ole rohkeutta, koska niin kuin olen kertonut, minun on vaikea annostella sitä työtä ja sille alalle on vaikea luoda toimivaa ansaintalogiikkaa.

Näillä kohtuullistamispohdinnoilla pyrin tasapainottamaan elämääni siten, että siihen mahtuu merkityksellinen työ ja muutakin merkityksellistä.

Tämä tarina venyi, vaikka käsittelin vasta palkkatyön merkitystä, mutta jatketaan juttua myöhemmin.

Tänään (16.10.2011) tulee kello 21.00 Inhimillinen tekijä, jossa keskustelemme Marikkan ja toisen kohtuullistamiskollegan Sanna Wikströmin (Hidasta elämää) kanssa toimittaja Sari Valton johdolla otsikolla "Pienen elämän etsijät".

Kiva kun liityit seuraan Runotalon Sari. Leppoisasti tervetuloa!

Kuvat viime kesältä. Taivaan moninaisuutta.




3 kommenttia:

  1. Kiitos, mielenkiintoisia ajatuksia tässä juuri töihin lähtevälle. Tunnen, että tapani olla töissä ja tehdä työtä on muuttunut. Olen lisännyt läsnäoloa ja pyrin tekemään tehtävän kerrallaan - mikä ei kyllä aina onnistu. Hidastaminen on mielestäni syvempien merkityksien löytämistä joka hetki ja sen ansiosta voi olla lopulta tehokkaampi tekemisissään.

    Harmi, etten katsonut eilen ohjelmaa. Varmaan löydän sen netistä tai uusintana. Nämä asiat kiinnostavat minua paljon, kun työssäni haluaisin helpottaa ihmisten työn tekemisen taakkaa.

    VastaaPoista
  2. Hei Sari. Samalla matkalla olemme. Tässä sinulle linkki ohjelmaan: http://areena.yle.fi/video/1318793425961
    Lämpimin terveisin
    Heikki

    VastaaPoista
  3. Kiitos Heikki hyvästä kirjoituksesta ja Runotalon Sarille kommentoinnista.
    Palasin syksyllä vuoden vuorotteluvapaan jälkeen takaisin töihin ja oma suhtautumiseni työhön on myös muuttunut.

    Kirjasin blogiini ajatuksia siitä, miksi töissä oleminen on mielestäni tällä hetkellä mielekästä ja mukavaa. Voisiko se johtua siitä, että

    - Vaikka teenkin monenlaista työtä, ylpeydellä ja tosissaan, suhtaudun niihin tietyllä keveydellä. Ne kun eivät taida olla maailman vakavimpia juttuja, sitten kuitenkaan?
    - Vaikka ihan aina en jaksa täysillä tsempata, niin joskus pelkkä ystävällinen hymy riittää kääntämään asiat parhain päin.
    - Olen oppinut kunnioittamaan niin omaa kuin toistenkin aikaa, sillä seurauksella, että kiireen tuntu on vähentynyt entisestään.

    Aurinkoisin syysterveisin,
    Asta

    VastaaPoista