tiistai 10. marraskuuta 2009

Kohtuullistaminen, leppoistaminen vai lipuileminen?

Kte kommentoi eilisen juttuni "kohtuullisia" pohdintojani ja sai minutkin epäröimään virallistettua termiä.

Totta, kohtuullistaminen kuullostaa steriililtä ja teknokraattiselta. Siitäköhän se johtuu, että sanassa ei ole tunnetta kuten leppoistamisessa? Tulee mieleen jokin paperinkuiva kohtuullistamispäätös lakituvassa. Syntyy mielikuva siitä, että jokin ulkopuolinen taho laittaa epämieluisan olosuhteemme kohtuulliseen tilaan.

Ja joo, "ota hitaammin" voisi olla hyvä slogan, mutta tuleekohan siitä mieleen raittiusvalistus?

Jenni voi hyvin puolestaan arvelee, että kohtuullistaminen saa kantoaaltoa Ennakointiverkoston päätöksestä. Juu, anglismeja on tosiaan syytä välttää.

Heitänpä vaakaan vielä yhden ehdotuksen. Mielikuvittele, että laiva lipuu hötkyilemättä mutta määrätietoisesti vaativaa reittiä eteenpäin. Säätäkäämme itsemme samanlaiseen lipumismoodiin. Siis lipuiluttaminen tai lipuilu tai lipuileminen?

Mukava kun lähdit mukaan Sanna. Lämpimästi tervetuloa!

7 kommenttia:

  1. Kiitoksia, ihan mielenkiinnolla jään seuraamaan kun samoja aiheita käsitellään.

    Minäkin olen koittanut pyöritellä tuota kohtuullistamista mielessäni, tuo kuulostaa vähän sellaiselta viralliselta toimenpiteeltä. Downshifting on kuitenkin elämäntapa eikä pelkkä lyhytaikainen teko. Siinä pyritään vähentämään materiaalia ja asuinneliöitä, vähentämään työntekoa ja lisäämään ihmissuhteita ja vapaa-aikaa. "Elämänlaadun kohottaminen", "vähentäminen", "yksinkertaistaminen"... äh, saako näistä oikein mitään.

    VastaaPoista
  2. Lipuilu on hauska sana. Se ei tosin ole kovin läpinäkyvä. Ymmärtäisiköhän joku asiasta mitään tietämätön, mistä on kyse? Tällä perusteella pidän eniten blogisi nimestä "leppoistaminen", se ainakin herättää lukijassa heti jonkinlaisen mielikuvan.

    Sannan ehdottama "yksinkertaistaminen" on myös hyvin selkeä.

    Miten olisi "liputtaminen"? :D Liputetaan kohtuullisemman elämän puolesta! Kunnon partiopoikafiilis.

    VastaaPoista
  3. Kohtuullistaminen kuulostaa korvaani joltain pankkimaailmasta, säästämiseltä tai sen sellaiselta. Siinä on jotenkin hyvin aktiivinen sävy; Eikös downshiftingissä ole asioiden hitaasti tekeminen ajan kanssa keskeistä, ellei jopa ajan tuhlailu näin tehokkuuskäsityksen vinkkelistä? Termi on ristiriidassa kohtuullistamis-sanan kanssa.

    Mutta joo, loppujen lopuksi näillä termeillä ei ole mitään väliä. Tärkeintä on itse teot tai niiden jättämättä tekeminen. Sanoilla on kiva kuitenki toisinaan leikkiä.

    Ja kiitos muuten tervetulotoivotuksista. Eipä ole lukijaksi ennen noin mukavasti otettu. :)

    VastaaPoista
  4. Kohtuullistaminen on omalla tavallaan ihan hyvä sana ja hyvin kuvaava, mutta kovin tylsä ja arkinen. Saa koko asialle ihan harmaan sävyn.

    VastaaPoista
  5. Hei! Onko downshiftingiä, kohtuullistamista, leppoistamista tms., jos kuusikymppisenä jätän työpaikkani jollekin nuoremmalle, alan elää säästöillä kuusivitoseksi ja rupean sitten nostamaan huimasti pienempää eläkettä kuin mitä se olisi, jos pinnistelisin nuorempien tukkona eläkeikään 64 v 4 kk.?

    VastaaPoista
  6. Terve,
    tutkin kandityössäni kohtuullistamista. Olisin kiinnostunut kuulemaan sinun mietteitäsi muutaman tutkimuskysymykseni myötä. Saisinko sinuun jotenkin yhteyttä sähköpostitse?
    T: Ann-Mari
    (anmikand@student.jyu.fi)

    VastaaPoista