Kansallinen ennakointiverkosto on tehnyt raportin downshiftaamisesta ja nimennyt sen kohtuullistamiseksi.
Kohtuullistaminen on erittäin hyvä nimitys asialle. Leppoistaminen kuulostaa lupsakalta, mutta on epätarkka. Kohtuullistaminen kertoo paremmin sen, mistä minun mielestäni on kysymys eli vauhdin (ja elämäntavan) säätämisestä oman elämänlaadun parantamiseksi ja luonnon säästämiseksi eikä jostakin loputtomasta riippumatossa notkumisesta.
Tämäkään termi ei täysin naseudu. Jos kohtuullistaminen on yksin otsikkona, ei tiedä onko kyse juridiikasta vai mistä.
Elämän kohtuullistaminen on täsmällinen, mutta hiukan liian pitkä. Elollistuminen? Ei käy, koska sille näyttää muotutuneen jo jonkinlainen sisältö. Kohellustaminen? Nyt lähtee jo mopo käsistä ...
En nyt sitten pystynyt panemaan paremmaksi.
Päivän pieni ilo: Sain arvioiduksi jo tänään aamulla pitämäni kokeen vastausnivaskan. Minulla on hituroimistaipumus tuossa puuhassa, mutta tänään oli hyvä luisto.
Lämpimästi tervetuloa mukaan Belgemine ja Jonna!
Tekoäly tiedostamattoman simulaationa
5 päivää sitten
Leppoistaminen on jotenkin leppoisa termi, kohtuullistamisesta en oikein tykkää, vaikka se on ehkä kuvaava. Mutta kohtuullinen, kohtuuton.. kohtuullistaminen.. ei vaan iske. Kyllähän se tosiaan kattaa myös sen ekologisen puolen, mutta vaikka kuinka kohtuudella jotain kuluttaa tai tekee, se ei välttämättä ole mielentasolla leppoisasti olemista. Itse tykkään siitä kappaleesta "ota hitaammin", eiks se ois paras tähänkin slow life movementiin? :)
VastaaPoista"Kohtuullisesti eläminen"? "Kohtuudella eläminen"?
VastaaPoista"Kohtuus kaikessa" -elämä?
Tai jos ollaan feministejä, miten olisi "kohtus kaikessa"? :D .....täällä kommenttipuolellakin lähtee mopo käsistä.
En kyllä hämmästyisi, jos kohtuullistaminen-termi vakiintuisi käyttöön, nyt kun ennakointiverkosto on käyttänyt sitä tuolla tavalla julkisesti. Onhan se ainakin parempi kuin "downshiftaaminen" ja muut anglismit.
Nyt meidän pitää vaan markkinoida termiä niin, että ihmisille tulee kohtuullistamisesta ekana mieleen elämäntapa eikä esimerkiksi mainitsemasi juridiikka.
(Kiitos blogini kommentoimisesta. Piti heti tulla tarkistamaan, keneltä ja mistä kommentti tuli. Taidan jäädä seuraamaan. :) )
Hyvätuloisen kannattaa hyödyntää progressiivinen verotus ja vähentää radikaalisti työntekoa. Progression takia vapaa-aika on yllättän halpaa.
VastaaPoistaOlen siirtynyt tekemään puolipäivätöitä. Bruttotulot ovat tippuneet puoleen (6000 €/kk => 3000 €/kk, mutta maksamani verojen määrä on pudonnut paljon enemmän.
Jostain tavaratuhlailusta on pitänyt luopua, mutta tilalle on tullut valtavan paljon ihanan nautinnollista kiireetöntä vapaa-aikaa.