torstai 7. lokakuuta 2010

Pärjäisitkö ilman marinoitua ja suikaloitua lihaa?

Talouselämä-lehden artikkelissa "Rucola korvasi kiinankaalin" verrataan mielenkiintoisesti ruokakaupan nykytarjontaa vuoden 1990 vastaavaan.


Etretat

Kaksikymmentä vuotta sitten leivälle levitettiin voita tai Floraa. Tämän hetken suosituinta leipää (Ruispalat) ei vielä ollut. Ranskanleivän voi korvata lukuisilla vaihtoehdoilla. Leipää ei tarviste enää itse leikata siivuiksi.

Juustomarkkinoita hallitsi täyskermainen Edam eikä hinkua juuri ollut kevyttuotteiden perään.

Lihaa ei myyty suikaleina eikä marinoituna (Sic!).

Karkkihyllyssä on tapahtunut makeispaisumus.

Kiireessäsi voit ostaa nyt paistovalmiita leivonnaisia ja vaikkapa lämmittää roiskeläpän (einespitsa) lounaaksesi.

Voit ryypätä maitosi keveänä, jalostettuna, aatteellisen ja profiloituna.


Etretat

Elettiin sitä ennenkin. Ruokaa syötiin jo kaksikymmentä vuotta sitten. Eihän se ollut näin ylenpalttista mutta kuitenkin. Kun nykytarjontaan on tottunut, olisi vaikea siirtyä vanhaan. Onhan niin mukava ostaa monenlaisia juustoja ja maistaa eksoottisia hedelmiä.

Vaikka eettistä tuotetarjontaa on, voitaneen kysyä, onko se eettistä, että kaupat ovat valtavia ja sijaitsevat automatkojen päässä.

2 kommenttia:

  1. Tuopa olikin oiva lista: kun nykytarjontaa katsoo (paitsi nyt ranskanleivän korvaaminen ruisleivällä, tosin ruisleipää meillä syötiin myös) ei tarvitse ihmetellä, että ylipaino ja diabetes ym. elintasosairaudet ovat räjähtäneet käsiin. Valmisruoat, hiilihydraattitulva, säilöntä- ja lisäaineet ja ihmisten rasvakammo kevyttuotteina ovat tappavaa tavaraa. Nykyinen runsaus ei ole minulle runsautta, vaan samaa epäterveellistä ruoankaltaista ruoankorviketta hyllymetreittäin eri nimisenä. Oikeaa ruokaa, esim. täyskermaa tai -piimää, tavallista ei-kevyttä ei-käsiteltyä ruokaa on tosi vaikeata löytää, ainakin pienessä kunnassa. Täällä ei ole edes niitä eettisiä ym. vaihtoehtoja juurikaan. Marinoitua lihaa tai valmispizzoja en käytä, koska pidän hyvästä itse valmistetusta ja maustetusta, oikeasta hyvistä raaka-aineista tehdystä ruoasta. Mielestäni ruoan nykytilanne on surullinen ja terveydelle vaarallinen. Amen (ai miten niin aihe on minulle rakas... ;).

    VastaaPoista
  2. Taidat olla aikamoinen kokki ja vielä terveystietoinen sellainen!

    VastaaPoista