perjantai 30. tammikuuta 2009

Terminologiasta ja sotkuisesta työpöydästäBlogissa Esinetarinoita on esitetty hyvä oivallus. Kirjoittajan mukaan termi "slow life" voitaisiin suomentaa hitauttamiseksi. Leppoistaminen tarkoittaisi yksilön elämänhallintaa ja hitauttaminen merkitsisi asioiden hoitamista riitävästi aikaa uhraten siten, että lopputulosten laadusta pidetään huolta. Tämä on minusta ansiokasta käsitemäärittelyä.

Aihepiiriin liittyy vielä yksi näkökulma. Leppoistaminen ja hitauttaminen edistävät kestävää kehitystä, vaikka sitä ei tavoteltaisikaan. Tarvitsisimmeko tähän oman termin? Sellaisen, joka tarkottaisi elämän yksinkertaistamista ja rauhoittamista nimenomaan ympäristöllisistä syistä.

Pagistaan murehtii työtavaran kuljetusta ja sotkuista työpöytää. Minulla on samoja murheita. Työpöytäni on melkein jatkuva kaaos ja harvoin saan tehtyä jotakin sen siistimiseksi. Tälläkin on yhteys elämänhallintaan. Olisi helpompaa, jos pöytää hallitsisi järjestys.

Professori Keltikangas-Järvinen on kirjoittanut paljon temperamentista. Minulle on jäänyt käsitys, että temperamentti vaikuttaa siihen miten luontaista on pitää tavarat järjestyksessä. Jos ei ole sopivaa taipumusta, järjestämiseen kuluu paljon energiaa. Näin se ainakin minulla menee.Tussikynäpiirustus. Aihe: Näkymä Rynekiltä. Wroclaw, Puola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti