torstai 6. elokuuta 2009

Staycation eli lähilomailu. Taas uusi muotitermi?


Kulutusjuhlassa ja MariKoossa kerrotaan uudissanasta 'staycation', joka ei ehkä heti tunnu sen kummallisemmalta kuin loman viettäminen kotona/kotiseudulla/kotimaassa, mutta on kuitenkin. Termi on juontuu englannin kielen sanoista stay ja vacation (kts. täältä) eli siinä on yhdistelty paikalla pysymistä ja lomailua. Suomen kieliseksi vastineeksi näyttäisi olevan vakiintumassa 'lähiloma' vaikka eräässä artikkelissa käytetään halpalomaakin.


Minusta lähiloma on naseva ja kattava, koska siihen virittyy mukavasti asian ekologinenkin näkökulma mukaan (vrt. lähiruoka).


Kerrankos sitä joutuu lomallaa olemaan kotona - ainahan tuota on tapahtunut. Tässä videossa näet, kuinka Metsamies viettää lähilomaa mitä perinteisimmin.


The Great American Staycation -teoksen kirjoittaja Matt Wixon liittää Tod Tightwadin artikkelin mukaan käsitteeseen ominaisuuden, joka on minusta kiinnostava. Lähilomaan pyritään luomaan tavanomaisen loman puitteet.


Wixonin esittämä ajatus on hieno mutta haastava. Sopii minunlaiselleni kulttuurimatkailufriikille, joka haluaa päästä irti arkiajatuksista ja -ympyröistä. Mieluiten manisin lomalle ulkomaille ja vieläpä pitkäksi aikaa (kuten Strasbourgiin tänä kesänä). Sellainen ei ole aina mahdollista, joten tähän lähilomailuideaan kannattaa paneutua.


Wikipedian artikkeli mainitsee staycation -loman eduiksi tavanomaista reissua pienemmät kustannukset, stressin vähäisyyden sekä paikallisen yrityselämälle mahdollisesti koituvat hyödyt.


Riskeinä taas mainitaan oma-alotteinen luiskahtaminen työntekoon, pomon kutsu ja retkahtaminen tuhlailuun tai kotirutiineihin.


Lähilomailuhan onkin itse asiassa hitaan matkailun (slow travel) äärimuoto.


1 kommentti:

  1. Vaikka staycation on sanana ja ideana kannatettava, sen leviämiseen vaikutti se että alkuperäinen lähde (kanadalainen sitcom-sarja Corner Gas) oli niin suosittu ja hauska. Aitoa staycationia voi katsoa Youtubessa hakusanoilla Corner Gas ja Mail Fraud (jakson nimi)

    VastaaPoista