sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Mitä on laiskuus?Mitä on laiskuus? Ihmistä voidaan sanoa laiskaksi tai ahkeraksi, mutta niiden välillä on hämärää.

Varhaisessa kristillisessä opetuksessa puhuttiin seitsemästä kuolemansynnistä, jotka olivat ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Ei ole oikein soreita ominaisuuksia ja laiskuus on mukana. Näistä pääpaheista katsottiin muiden syntien olevan seurauksena.

MTV3:n Helmi tutki, mitä suomalaiset pitävät pahimpina taakkoinaan, joista he haluaisivat päästä eroon. "Voittaja" oli laiskuus (30 %), toisena oli täydellisyyden tavoittelu (16 %) ja kolmantena syyllisyys (15 %). Vastaajia oli yli 4.000, joten kyllä tulos jotakin merkinnee.

Yllättävä voittaja. Usein puhutaan perisuomalaisesta kateudesta, mutta tässä se ei sijoittunut edes mitaleille.

Vastaajat kokivat laiskuudeksi sellaiset asiat kuin lenkille lähdön vaikeus tai imuroimisen kauhea "ylivoimaisuus". Sama henkilö voi tuntea sekä laiskuutta että täydellisyyden tavoittelua.

 
 


SuomiSanakirjan mukaan laiska on "työntekoon, ponnistukseen haluton, työtä vierova, mukavuudenhaluinen, yrittämätön, viitsimätön, tarmoton, veltto, vetelä."

Kukapa ei olisi tuntenut itseänsä joskus - ehkä useinkin - veltoksi tai ponnistukseen haluttomaksi asettauduttuaan mukavasti köllöttelemään sohvaan ja tultuaan sitten syystä tai toisesta velvoitetuksi nousemaan pikaisesti ylös.

Kai tämän ilmiön voi jakaa ainakin kahteen tyyppiin - tilapäiseksi ja pitkäaikaiseksi. Jos nyt "laiskottaa" eikä jaksa nousta vastaamaan pöydällä soivaan kännykkään niin mitä sitten? Voihan soittaa takaisin, kun on hetken hörvähtänyt.

 
 

Jos taas elämätavaksi on muodostunut sohvalla löhöily päivästä ja kuukaudesta toiseen, on tilanne vakavampi, varsinkin jos siihen liittyy muiden passuuttaminen. Silloin voi ennustaa hankaluuksia tulevaisuudessa. Ymmärrettävää se toki on, jos kyseessä on vaikkapa syvä masennus.

Haitanneeko tuo myöskään, jos kesälomallaan viettää pidempääkin aikaansa vaakatasossa?

No se imurointi? Miksi tuntea syyllisyyttä, jos ei pitkän päivätyön jälkeen huvita imuroida, ellei sitten vieraita ole tulossa? Ongelma asiasta tulee, jos ei koskaan huvita.


Kuvat Tuileries'n puistosta Pariisista kesältä 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti