sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Lainaisitko omaisuuttasi tuntemattomalle?

"Painava pilvi" Vanhankaupunginlahdella

Äskettäisessä radiohaastattelussa keskusteltiin esineiden yhteiskulutuksen mahdollisuuksista. Tapoja todettiin olevan monia. Haastatteleva toimittaja esimerkiksi kertoi omistavansa ompelukoneen kahden ystävänsä kanssa.

Kahden läheiseni perheet käyttävät samaa autoa siten, että se on toisella perheellä työpäivinä ja toisella viikonloppuisin. Tarpeet limittyvät sopivasti. Kärry palvelee isompaa perhettä kakkosautona.

Olen joskus kuullut kerrottavan maanviljelijöille olevan vaikeaa omistaa yhteistä puimuria, koska on hankala sopia käyttövuoroista. Se onkin ymmärrettävää, koska kyseessä on tärkeä työväline, jonka käyttö rajoittuu lyhyeen aikaan ja säätkin vaihtelevat.

Haastateltava (Vesa-Matti Lahti, Sitra) ehdotti sellaista käytäntöä, että yksityiset ihmiset vuokraisivat autoaan halukkaille silloin kuin eivät itse sitä tarvitse. Tuntuu äkkiseltään hyvin utopistiselta. Missä kunnossa se sitten palautetaan ja klommojakin voi tulla? Haastateltava kertoi, että mukaan tarvitaan välittäjä, joka on vakuuttanut toiminnan.

Olemme huolissamme ympäristön kestävyydestä ja luonnonvarojen riittävyydestä. Ongelmat tuntuvat suunnattomilta, mutta kuitenkin asioille voidaan tehdä paljon, jos halutaan. Ruuan haaskaamisessa olisi sijaa savotalle, selviäisimme paljon vähemmällä sähköllä jne.

Helsingin seudulla on jo hyviä autojen yhteiskäyttöpalveluja tarjolla. Uusi idea veisi asian vielä pidemmälle.  Tarvittaisiin sellainen järjestelmä, joka kertoisi yksityishenkilöiden ( ja miksei yritystenkin) autoista, mitkä ovat vapaina, missä ne ovat, kuinka kauan ja millä hinnalla. Ei luulisi olevan hankalaa nykytekniikan avulla.

Kun Citycarclubin tietojärjestelmä osaa automaattisesti laskea matkan ja ajan, tämän pitäisi tehdä se sama yksityisautoille. Jos omistaja käyttää työmatkoihin julkisia palveluja, hän voisi vapauttaa autonsa maanantaista perjantaihin yhteiskulutukseen ja peittää omia autokulujaan saamillaan maksuilla.

Hinnoittelun pitäisi tietenkin tuottaa enemmän kuin auton käyttö- ja pääomakulut lainauksesta.

Ei autojen tarjoamiseen varmaan ryntäystä tulisi, mutta antaisi halukkaille sivutulolähteen ja joillekin tarvitseville autoja käyttöön. Ehkä joku voisi saada toimeentulonkin hankkimalla käytettyjä autoja, kunnostamalla ja huoltamalla niitä sekä pitämällä niitä tarjolla muiden käyttöön.  


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen idea ja radiojuttu.

    VastaaPoista
  2. Niin minustakin Anna-Mari. Tosin Vesa-Matti Lahti taisi eksyä vastatessaan autojen menekkiä koskevaan kysymykseen.

    VastaaPoista