maanantai 18. lokakuuta 2010

Homo economicuksen kuolema

Taloustieteessä on perustavan laatuisena olettamuksena perinteisesti pidetty ajatusta ihmisestä järkiperäisenä omia taloudellisia etuja ajavana olentona, homo economicuksena. Oletko sinä sellainen? Entä minä?

Siirtolan emäntä kritisoi kaupallista toimintaa homo economicuksen hyysääjänä, mutta pohtii myös, olisiko homo economicus mahdollisesti kuolemassa. Olemmehan selvästi ristiriitatilanteessa, kun uusliberalistissävytteinen rummutus ajaa meitä kuluttamaan lisää ja kuitenkin luonnonvarat ovat rajalliset.


Taloustieteessäkin on herätty syventämään käsitystä ihmisestä toimijana yhteiskunnassa. Vuoden 1998 Nobelin talouden muistopalkinnon saaja Amartya Sen on kirjoittanut muiden kuin taloudellisten vaikuttimien merkityksestä ihmisten toimissa.

Daniel Kahneman ja Vernon Smith palkittiin nobelilla vuonna 2002 psykologisen ja talousteoreettisen tutkimuksen yhdistämisestä.


Elinor Ostrom on todennut yhteismetsien tuottavan usein yhtä hyvin kuin yksityiset metsät. Hän jakoi saman palkinnon vuonna 2009 toisen yhteishallinnan tutkijan, Oliver E. Williamsonin, kanssa.

Onhan nämä enemmän kuin heikkoja signaaleja. Jospa se tästä vielä.

Kuvat ovat Le Havresta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti