maanantai 11. lokakuuta 2010

Tekee mieli e-kirjan lukulaitetta


Kirjoittelin toukokuussa Sonyn E-lukulaitteesta, jota sain kokeilla kirjastossa, mutta en saanut lainaksi.

Viime perjantaina äkkäsin pääkirjastossa kyltin, jossa kerrottiin, että laitteita voi lainata ja niinpä teinkin.

Olen lukenut descartesia laitteella ja hyvin sujuu. Laite on mukavan pieni ja kätevä sängyssä lukemiseen. Tekstin lukeminen ei rasita silmiä. Tekstin koon voi vaihtaa. Käytän toiseksi pienintä fonttia, jota tekstiä ei mahdu ruudulle kuin ehkä viidesosa tavanomaisesta kirjan sivusta, joten sivua pitää "kääntää" usein. Kääntäminen käy kätevsäti nappia painamalla. Tosin olisi kiva, jos nappi olisi näin oikeakätisen näkökulmasta enemmän oikealla niin siihen ylettyisi paremmin.

Laitteessa on sellainen kätevä piirre, että kun lopettaa lukemisen ja sammuttaa virran, laite muistaa missä olit. Kun käynnistät sen taas, pääset heti jatkamaan.

Tekee mieli tuollaista vempainta. Siinä on melkein 600 teosta. Kun yhden saa luettua, voi heti etsiä seuraavaa.Kirjaston laitteeseen voi ladata lisää luettavaa Helmetin (Helsingin kaupungin kirjasto) sivuilta ja muualtakin. Siirtäminen tapahtuu mukana tulleen USB-piuhan avulla. Lukemista voi etsiä samoin kuin muutakin lukemista tavanomaisella hakutoiminnolla, mutta laittamalla valinnaksi sanan E-kirjat. Löysin kiinnostavan kirjan videoeditoinnista ja aikani räpellettyä sain sen downloudatuksi. Siihen tarvittiin Adobe Digital Editions -ohjelma, jonka pääsi noutamaan kirjastosivuston linkin kautta ja tietysti piti hommata myös Adobe -tunnus ja -salasana.

Kirja putosi mukavasti tietokoneelle ja on luettavissa ruudusta. Hyvältä näyttää. En ole kokeillut vielä siirtää sitä Sonyyn.

Samalla tutustuin Helmetin hienoon palveluun eli e-kirjan lainaamiseen tietokoneelle, mistä mahdollisuudesta en ollut tietoinen. Helmetillä on oikeus yhteen kappaleeseen asianomaista kirjaa. Se merkitsee ymmärtääkseni sitä, että kun se on nyt minulla, sitä ei voi kukaan muu lainata. Laina-ajaksi oli valittavissa viikko tai yksi päivä.

Kuvat Etretatista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti