sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Leppoistamisen etiikka

Kansallisen ennakointiverkoston teematyöryhmä on pohtinut downsiftaamista eli kohtuullistamista kuten ryhmä esittää sitä kutsuttavan. Jäsenet arvioivat raportissaan "Kohtuullistamisen jäljillä", minkälaista hidastaminen voisi olla eri skenaarioiden toteutuessa.

Raportissa nousee yhtenä teemana esiin kohtuullistamisen etiikka. Kun yksilöt tasapainottavat elämää sopeuttamalla vauhtia, heidän katsotaan tekevän sen omien motiiviensa vuoksi. Tällaisen eettisyyttä on hyvä pohtia siitä näkökulmasta, että laajamittainen kohtuullistaminen hidastaa talouskasvua.

Kyseessä on hyvin vakava asia. On tietenkin niin, että nykyisen tavaratuotannon on ynpäristön vuoksi syytä muovautua kestävälle perustalle. Ongelma on siinä, että pitkäaikainen taantuva kysyntä aiheuttaa suuria ongelmia yhteiskunnan toiminnoille. Työttömyyden lisääntyessä levottomuus lisääntyy ja seurauksena voi olla anarkia.

Taloustieteilijä Joseph Schumpeter on esittänyt, että kapitalismi muuttuu "luovan tuhon"kautta. Mitenkähän lienee markkinatalouden laita. Olisi kuitenkin kovin toivottavaa, että järjestelmää voitaisiin uudistaa sopivin askelin ilman suuria inhimillisiä kärsimyksiä.

Päivän äijä:
- Kulta, Stockalla on ale, mentäiskö?
- Ei kuule shoppailut nappaa. Mä oon menossa Biltemaan.

Päivän pieni ilo: Kun alle kaksivuotias prinsessa rutistaa pappaa kaulasta ja painaa päänsä poskea vasten. Mitäpä muuta elämältä voisi toivoa?

Timo, kiva kun liityit seuraan. Lämpimästi tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti