keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Unfriending ulosnaamaustako?

Simplicitas ja Sanna (Mutkatonta mustikkaa) ovat tarttuneet uudissanaan unfriend (Oxford Word of the Year 2009), jolla tarkoitetaan kavereiden heittämistä ulos omasta Facebook -piiristä. Itsekin osallistuin Facebookissa keskusteluun tästä aiheesta, mutta ei meillä ollut tiedossa tätä nimeä asialle.

Saapa nähdä saammeko taas yhden anglismin suomen kieleen. Tuleekohan siitä anfrendausta ("Anfrendasin coolisti muutaman frendin Facebookissa") vai olisiko se suomeksi epäystävystyminen tai muuta sellaista? No, miltä kuulostaisi epänaamaus, ulosnaamaus tai poisnaamaus?

Simplicitas kertoo Facebookissa olevasta mahdollisuudesta piilottaa epäkiinnostavat lähteet. Olen ehkä kovin kiltti, mutta minusta tämä on parempi tapa kuin heittää ulos. Minulla roikkuu pyyntö erään tuttavani naamakaveriksi. Sen verran hyvin tunnemme ja pitkältä ajalta, että aina välillä mietin syytä hyväksymättömyyteen. Laitoinko mukaan kommentin, joka ei tuntunut hyvältä? Eikö hän päivitä tiliään juuri koskaan? Olisiko kyseessä ennakoiva ulosnaamaus?

Niinkin voi käydä, että anfrendaus arkipäiväistyy eikä enää hetkauta. Ehkä tähän tarpeeseen sopisi jokin netikettipykälä. Jos esimerkiksi kaveri on ollut passiivinen kolme kuukautta, sitten hänet voi ulosnaamata ja hän voi taas lähettää uuden kutsun sitten, kun ehtii taas naamailla.

Oman elämän kohtuullistamisen näkökulmasta katsoen naamakirjavirran siivoaminen on paikallaan, kun jää vähemmän koukutuksia houkutuksiksi.

Kirjoitin tässä Sampsan innoittamana nukkumaan menemisestä ihmisten aikoihin ja asetin tavoitteeksi valon sammuttamisen kello 23:n aikaan. Olen onnistunut kahtena iltana, jona kumpanakin valo napsahti pois kutakuinkin määräaikaan. Ensimmäisen iltana nukahdinkin aika pian, mutta toisena en, mikä saattoi johtua opetuksestani tuona iltana. Nukuin kuitenkin kumpanakin yönä enemmän kuin normaalisti. Kiitos Sampsa!

Mainitsin hiljattain Puohiniemen ja Nymanin kirjasta. Luin siitä tänään, että upseerit ovat huolissaan amerikkalaissotilaiden Internetistä johtuvasta univajeesta Irakissa, koska siitä johtuen nämä eivät ole yhtä skarppeja taistelutilanteissa kuin muutoin olisivat.

Päivän pieni ilo: Minulla ei ole ollut tunteja tänään, joten ei ole tarvinnut lähteä mihinkään. Aamullakin sai heräillä rauhassa. Raskas työpäivä tämä kuitenkin on ollut, kun arviointeja olen tehnyt.

3 kommenttia:

 1. Onpa hienoa kuulla, että jutustani on ollut iloa. Oliko erilainen fiilis kun tuli nukuttua pidempään?

  VastaaPoista
 2. Sekä unfriendaus että hyväksyttämättä jättäminen tuntuvat molemmat ikäviltä, mutta pakko joskus tehdä. Entäs sitten, kun kaveriin törmää kadulla tai vaikka jossain juhlissa... iikk!

  VastaaPoista
 3. Aika rankkaa hommaa teen näinä päivinä Sampsa. Arvioin opiskelijoiden tuotoksia. Ihmetyttää, että olen nukkunut niin paljon. En silti ole ollut pökkyräinen. Kunnon unet antavat hyvän pohjan tälle duunille.

  Akka, nii..in, sanoppa se.

  VastaaPoista