torstai 1. huhtikuuta 2010

Onko sopiva sopiva leppoistussana?

Arle ja Pellonpientare kommentoivat edellistä postaustani. Arle on etsinyt tasapainoa elämäänsä ja nimeää hyviä vastakohtapareja, joiden avulla voi etsiä tasapainoa elämäänsä:
- kiire - rauhoittuminen
- melu - hiljaisuus
- työ - lepo
- turha - tarpeellinen

Minusta tuo Arlen luettelo on mainio. Noilla tekijöillä on riippuvuussuhde toisiinsa. Mitä vähemmän turhaa sitä helpompi rauhoittua jne. Noitahan voisi ajatella mittaristona, joissa vasen laita edustaa punaista. Mitä useampi arvo punaisella ja mitä pidenpään, sitä uhkaavampi tilanne. Niin, ajan voisi ottaa lisämuuttujaksi näihin.
Keksisinköhän noita lisää? Sotkuisuus - järjestys? No jaa, ehkä.

Olisi ne oikean laidan lukematkin pitkän päälle hankalia.

Pellonpientare analysoi slow'ta mainiosti. Kyse onkin oikeastaan enemmän näkökulmasta tai asenteesta kuin nopean vastakohdasta. Hän kommentoi myös käyttämääni proper -sanaa ja toteaa sen tuovan mieleen ulkoapäin annetun sopivuuden. No, tarkoitin nimenomaan sopivuutta omasta näkökulmasta, mutta onhan se totta, ettei sana välttämättä itsessään kerro aniankiaan suomalaiselle, mistä päin sopuvuutta arvioidaan. Tosin englannin kielen taitoni ei riitä siihen, että tietäisin, liittyykö proper -sanaan jokin tällainen konnotaatio.Näin ne temperamenttierot näkyvät arjessa. Vaimoni nauroi sydämensä pohjasta nähtyään miten olin avannut mämmiropposen.

Kevään aurinkoinen tervetulotervehdys sinulle Veikko Ojanen. Kiva kun hyppäsit leppoistuskärryille.


Päivän pieni ilo: Rauhallinen kiirastorstai-ilta. Syvän ylevän kaunis Matteus-passio soi radiossa.

Oikein rauhaisan hiljaista ja tunnelmallista pääsiäistä kaikille!

2 kommenttia:

 1. Terve,
  proper-sanasta sanoo sanakirja.org näin:
  1. oikea Epämuodollinen
  2. kunnollinen
  3. kunnon
  4. asianmukainen
  5. sopiva
  6. varsinainen
  7. tarkka
  8. erisnimi Kielioppi
  9. asianomainen
  10. sovelias
  11. kelpo
  12. luonnonvärinen Heraldiikka
  Adverbit
  13. kunnon

  Jos halutaan käyttää englanninkielistä sanaa, slow sopii minulle ihan hyvin. Vaikka tuo mämmirasia näyttää ihan minun avaamaltani ;). Leppoistaminen on jotenkin niin kotoisa, ihana sana myös. Kohtuullistaminenkin menettelee, parempaa en keksi. Sopiva on niin yleinen sana, että ei se oikein kerro mitään. Mie en siis koe tarpeen keksiä mitään uutta, sopivaa sanaa ;).

  Hyvää pääsiäistä! Blogissani muuten kerron slow-shower'ista, ei kiirettä suihkutella.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, siinäpä suomennoksia. Joo, ei kai tämä hidastelu tai mitä tämä nyt lieneekään niin ihmeellistä ole - vaikkapa vain terveen järjen käyttöä tai itsenäisyyttä.

  VastaaPoista