torstai 8. huhtikuuta 2010

Slow sisu

Sisu tarkoittaa Wikipedian määritelmän mukaan "sitkeää, hellittämätöntä tahdonvoimaa, sinnikkyyttä, lannistumattomuutta." (alkuperäinen lähde: Kielitoimiston sanakirja). Jostakin syystä englanninkielinen Wikipedia kertoo aiheesta huomattavasti laveammin.

Sisukkuus on todella hyödyllinen ominaisuus tilanteissa, joissa kasaantuu lyhyeen aikaan paljon tekemistä ja näillä on suuri merkitys tulevaisuuden kannalta. Kun on ponnistellut sisukkaasti ja saanut näin asiat järjestymään hyvälle mallille, voi syystäkin tuntea tyydytystä.

Minulla itselläni on taipumus yrittää tehdä käsillä oleva homma samalla istumalla tai ainakin saman päivän aikana valmiiksi. Asettelen mielessäni jonkinlaisen luontaisen urakan, jonka sitten yritän saada tehdyksi. Tämä on sikäli hyvä ominaisuus, että asioita sitten tuleekin valmiiksi nopeammin kuin mitä muutoin tulisi.

Huomaan kuitenkin, että tuo taipumus - kutsuttakoon sitä sitten sisuksi tai joksikin muuksi - on omiaan laittamaan minut ottamaan itsestäni enemmän irti kuin on minulle hyväksi. Siispä sisukkuus onkin hyvä ominaisuus silloin, kun sen tuottamaa määrätietoisuutta pystyy säännöstelemään siten, että se tulee käytetyksi silloin, kun sille on erityisesti tarvetta. Sisu voi saada pakkomielteisen sävyn, mistä johtuen saattaa tuntua, että aina pitää pinnistellä niin pitkälle kuin mahdollista ja tämä taas voi olla pitkän päälle kohtuuttoman kuormittavaa.

Tässä meille finlenskankielinen ilmaus: slow sisu. Oltakoon sisukkaita silloin, kun on sen aika, ja muulloin pitäkäämme sisukkaasti kiinni siitä, että lepäämme ja rentoudumme riittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti