Koulumme Vallilan koulutusyksikössä oli meneillään olevaan ympäristöviikkoon liittyen tänään luennoimassa kansanedustaja Oras Tynkkynen aiheenaan ”Ilmastopolitiikka – haasteita ja mahdollisuuksia liiketoiminnalle Suomessa”.
Puhe oli oikein informatiivinen, selkeä ja asiallinen. Painopiste oli ilmastopolitiikassa. Hänen mukaan ilmastomuutoksen riittävä torjuminen maksaisi maailman bruttokansantuotteesta arvioijasta riippuen yhdestä viiteen prosenttia. Hän oli sitä mieltä, jos kustannus olisi esimerkiksi kolmen prosentin luokkaa, talous kasvaisi senkin jälkeen.
Kirjoitin äskettäin talouksien luokittelemisesta ylikuluttaviin, kestäviin ja kamppaileviin. Törmäsin tuolloin asiaa tutkaillessani myös termiin "degrowth" eli ei-kasvu. Kyse on siis talouden negatiivisesta kasvusta eli laskusta. Wikipedian mukaan poikkeaa kestävän kehityksen ideasta siinä, että ei sisällä ajatusta kehityksestä. Hyvinvointia lisättäisiin kuluttamalla vähemmän, käyttämällä aikaa kulttuuriin jne.
Kysyin Tynkkysen mielipidettä yllä mainittuun luokitukseen ja degrowth-käsitteeseen. Hän ei pitänyt realistisena uskoa, että eduskunta voisi toimia noiden ajatusten pohjalta. Mitä ilmeisemmin hän on oikeassa.
Tynkkysen lähestymistapa ilmastomuutoksen torjuntaan on hyvin käytännöllinen ja perustuu markkinatalouteen.
Päivän pieni ilo: Eräs opiskelija moikkasi kauniisti hymyillen raitsikassa.
Ovatko aivot tietokone?
2 viikkoa sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti